Tarihin Akışını Değiştiren Küçük Hatalar (Bölüm 2)

Bu küçük hatalar, büyük sonuçlara neden oldu… Kimi tarihin akışını değiştirdi, kimi de binlerce insanın hayatını… İkinci bölümümüzle karşınızdayız.

1.

Havailland Comet, 1950’lerin şaheser kabul edilen yolcu uçaklarındandı. Fakat bu uçaklardaki ufak bir hata, iki Havailland Comet’in havada parçalanmasına neden oldu. Olayı araştıran uzmanlar, uçakların parçalanmasının köşeli camları olduğunu belirledi. Bu kazadan sonra bütün uçakların camları dairesel şekilde yapıldı.

2.

1991 yılında, ABD’nin Baltimore, Washington, Pittsburg, San Francisco ve Los Angeles eyaletlerinde aynı anda telefon kesildi. Bunun nedeni, bir çalışanın, telefon hizmetlerini kontrol eden yazılıma “6” yerine “d” şeklinde giriş yapmasıydı.

3.

1962 yılında, NASA, ilk gezegenlerarası uzay aracını geliştirdi. Mariner 1 adlı araç, Venüs’e gidecekti. Fakat rota hesaplamasında bir çizginin yanlış yazılması, aracın rotadan sapmasına neden oldu. NASA, Mariner 1’i kalkıştan beş dakika sonra patlatmak durumunda kaldı.

4.

Temel Reis, varlığını bir bilim insanının yaptığı ufak bir hataya borçlu. 1870 yılında, Alman kimyager Erich von Wolf, sebzelerdeki demir oranını araştırıyordu. Ispanaktaki demir oranını 3,5 miligram yazacağına 35 miligram yazınca ıspanağın “süper yiyecek” olduğu efsanesi de başlamış oldu. Çocukken annenizin size zorla ıspanak yedirmesinin sorumlusu olan Erich von Wolf’un hatası çoktan kanıtlanmış olsa da ıspanak efsanesi devam ediyor.

5.

2008 yılında bir “hayalet uçak”, nem sensöründeki hatadan dolayı erken havalanınca kısa bir süre sonra yere çakıldı. Pilotlar ise fırlatma sistemini çalıştırarak kurtuldular.

6.

İngiltere’de Kral I. Charles döneminde, İncil’deki bir yazım hatası yüzünden, kutsal kitapta “Zina yapmalısınız” yazdı. Kral, bu kitapların hepsini toplatıp yaktırdı.

7.

NASA’nın Mars’ın yörüngesine yolladığı bir uydu, ölçü birimlerindeki bir hata nedeniye uzay boşluğunda kayboldu. Uzay aracının jet tahrik sistemini üreten Lockheed Martin firması, NASA’nın kullandığı metrik ölçü birimleri yerine emperyal birimleri kullanmıştı. Bu durum, aracın kontrol edilmesini imkansız hale getirdi ve araç başıboş biçimde uzayın derinliklerine doğru yol aldı.

8.

İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen olaylardan Normandiya Çıkarması, Nazi Saha Komutanı Erwin Rommel, karısı için doğum günü partisi verdiği sırada gerçekleşmişti.