Tarihin Akışını Değiştiren Küçük Hatalar (Bölüm 1)

Bu küçük hatalar, büyük sonuçlara neden oldu… Kimi tarihin akışını değiştirdi, kimi de binlerce insanın hayatını…

1.

1977 yılında, New York’taki Con Edison elektrik tesisine yıldırım düşmesi üzerine elektrikler kesilmişti. Şehre enerjinin geri verilmesi sırasında bir operatör, düğmeleri yanlış sırayla açınca New York’un yazın ortasında 25 saat boyunca elektriksiz kalmasına neden oldu. Bu durum New York’ta kaosa yol açtı. Yağma, kundaklama ve şiddet olayları yaşandı.

2.

Amerikan Devrimi’nin kırılma noktalarından biri Washington komutasındaki Amerikan ordusunun, kışın ortasında Delaware’ı geçerek Trenton’ı almasıdır. İngiliz destekli güçlerin bu savaşı kaybetmesine neden olan ufak hata ise ordu komutanı Johann Gottlieb’in, İngiliz yanlısı bir çiftçinin Washington’ın ordusunun hareketini haber veren notunu okumaya değer görmemesidir. Not, Gottlieb savaşta öldükten sonra cebinde açılmamış halde bulunmuştu.

3.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ilan edilen Postdam Bildirgesi’nde, Müttefikler Japonya’nın şartsız teslim olmasını talep etti. Japon Başbakanı Kantaro Suzuki buna “mokusatsu” diye yanıt verdi. Mokusatsu, Japonca’da hem anlamak ve düşünmek, hem de umrunda olmamak anlamına geliyordu. Bundan 10 gün sonra Japonya’ya ilk atom bombası düştü.

4.

Soğuk Savaş’ın sonunu simgeleyen olaylardan biri olan Berlin Duvarı’nın yıkılması, Doğu Alman politikacı Günter Schabowski’nin bir basın toplantısında yaptığı “ufak” bir hata nedeniyle oldu. Berlin Duvarı’ndan geçiş kurallarıyla ilgili bazı değişiklikler yapılacaktı fakat Schabowski’nin seçtiği sözler, gazetecilerin duvarın tamamen kaldırılacağı izlenimi edinmesine neden oldu. Duvarın yıkılacağı haberi bütün ülkede yayılınca, yetkililer olası bir isyan yerine duvarı yıkmayı seçtiler.

5.

Sovyetler Birliği’nin 1969 yılında Ay’a göndermek için yaptığı N1 roketi, gevşek bir civata yüzünden kalkışına 20 saniye kala patladı. Bu, tarihteki nükleer olmayan en büyük patlamalardan biriydi.

6.

ABD’nin 1961’de Castro karşıtı Kübalı gruplarla birlikte düzenlediği Domuzlar Körfezi Çıkarması’nın başarısız olmasının nedeni, Pentagon’un zaman dilimlerinden dolayı oluşan farkı hesaba katmamasıydı. Karadan hareket eden grupların uçaklarla desteklenmesi düşünülmüş fakat uçaklar planlanandan bir sat geç gelince Küba savaşı kazanmıştı.

7.

1917 yılında, SS Imo adlı bir kömür gemisi, bir gecikmeden dolayı Kanada’nın Nova Scotia limanında fazladan iki gün kalmak zorunda kalmıştı. Limandan hareket ettiği zaman ise Fransız Mont-Blanc gemisinin yanaşmasıyla aynı zamana denk gelmişti. İki kömür gemisinin patlamasıyla, o zamana kadarki en büyük patlama gerçekleşti.

8.

1954 yılındaki Bikini Atoll nükleer patlaması, bilim insanlarının Lityum-7 izotopunun durağan olduğunu sandıkları için gerçekleşmişti.

9.

1877’de İtalyan astronom Giovanni Schiarpelli, Mars yüzeyinde “kanallar” olduğunu söyledi. Amerikalı astronom Percival Lowell, İtalyanca ve İngilizce arasındaki farklılıklardan dolayı Schiarpelli’nin notunu insan yapımı kanal olarak yorumlamış ve bilim dünyasında “Marslı” efsanesi ortaya çıkmıştı