Sanılanın Aksine En Büyük Deniz Faciası Titanic’te Yaşanmadı Karşınızda Dünya’nın En Büyük Deniz Faciası: MV Wilhelm Gustloff

MV Wilhelm Gustloff, 5 Mayıs 1937 yılında, Hamburg limanında, Nazi marşları eşliğinde denize indirilen bir Nazi Cruise gemisidir.Her ne kadar bir gezi-eğlence gemisi olarak inşa edilmiş olsa da hep nazi subaylarını eğlendirme amacıyla kullanılmamıştır. Hastane gemisi, ardından ordu gemisi ve son olarak da tahliye gemisi olarak tarihteki yerini almıştır. Gustloff, 30 Ocak 1945’te gerçekleştirdiği tahliye görevi sırasında bir Sovyet S-13 denizaltısı tarafından torpidoyla batırılmıştır. Bu faciada 5 bini çocuk ve genç olmak üzere 9.600 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Wilhelm Gustloff, Blohm & Voss tersanesinde imal edilmiş olan, 208.5 metre boyunda bir cruise gemisidir.5 Mayıs 1937 tarihinde denize indirilmiştir.

Gustloff esas olarak, Alman işçiler ve çalışanlar için geziler, eğlenceler, toplantılar ve konserler düzenlenen bir cruise gemisi olacak şekilde planlandı ve inşa edildi.Hitler elbette bu gemiyi bir propaganda aracı olarak kullanmak istiyordu, üstelik sadece kendi halkına karşı değil tüm dünyaya karşı bir propaganda aracı olacaktı.Gemide her bakımdan bir eşitlik söz konusuydu, sınıfsal ve rütbe bakımından bir fark yoktu.Geminin tüm kamaraları, dinlenme, izleme ve eğlence alanları herkese açıktı. Subaylar, astsubaylar, işçiler, memurlar, vb. bir ayrım kesinlikle söz konusu değildi.Yapımından sonra Gustloff, cruise gemisi olarak Alman halkının hizmetine sunuldu ve 10 ay boyunca bunu layıkıyla yerine getirdi.Alman halkının o zamana kadar hiç görmediği kamaraları, tiyatrosu, konser salonları, havuzu, barları ve eğlence alanlarıyla insanlara unutulmaz anlar yaşattı.2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Gustloff’un artık yeni bir görevi vardı, Eylül 1939-Kasım 1940 tarihleri arasında Gustloff hastane gemisi olarak hizmet verdi.

1940’ın Kasım ayında gemideki tıbbi ekipmanlar söküldü, hastane gemilerinin rengi olan yeşil kuşaklı beyaz rengin üstü askeri gemilerin rengi olan gri ile kapatıldı.Kızıl Ordu’nun ilerlediği Batı ve Doğu Prusya’da bulunan Alman birliklerinin ve sivil halkın tahliyesiyle görevlendirildi. Wilhelm Gustloff’un son görevi, Hannibal Operasyonu kapsamında Alman mültecileri, teknisyenleri ve askeri personeli Baltık Denizi’ndeki Gdyna’dan alarak Kiel’e getirmekti. Resmi kayıtlara göre gemide 6.500 kişi vardı, ancak bu kayıtların dışında pek çok sivilin de gemide olduğu biliniyordu.Bir Alman tarihçiye ve Gustloff’tan kurtulmayı başarmış sivil bir kişinin anlattıklarına göre gemide 5 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 9 bin sivil insan bulunmaktaydı. Bin civarında da askeri personel vardı. Gustloff’un güvertesinde savaş gemilerinde bulunan uçak savar füzesi bataryaları vardı, bunun yanı sıra geminin hastane veya tahliye gemisi olduğunu gösterecek herhangi bir işaret de bulunmuyordu.

Gustloff’u, Alexander Marinesko kumandasındaki Sovyet S-13 denizaltısı gördü. Yanında ona eşlik eden bir hücumbot olması, gemide sivil amaçlı olduğunu gösteren herhangi bir işaret bulunmaması, güvertesindeki uçak savar füzeleri sebebiyle Gustloff askeri gemi zannedildi. Gemi denizaltıdan ateşlenen 4 torpidonun 3’ü tarafından vuruldu.Personel gemide bulunan filikalardan yalnızca bir tanesini denize indirmeyi başarabildi.Bu aylarda ortalama 4 derece olması gereken Baltık Denizi’nin suyu o gece -18 ila -10 derece arasındaydı, denizin üzerinde buz kütleleri vardı. Bu sebeple geminin torpido ile vurulması sırasında ölenler kadar buz gibi suyun içinde donarak ölen insanlar da vardı. Geminin isabet aldığı ilk anlarda yaşanan panik ve insanların birbirini ezmesi sonucunda da büyük can kayıpları yaşandı. Gustloff vurulduktan 40 dakika sonra yan yattı.

Alman kuvvetleri 1.252 kişiyi kurtarmayı başardı. Kurtarılanların büyük çoğunluğu erkeklerdi. Çocuklar ve kadınlar kurtulmayı başaramamıştı. Her ne kadar gemi kaptanların son ana kadar gemide kaldığı söylense de geminin dört kaptanının da hayatta kalması bu iddianın aksini göstermektedir. Gustloff’ta bulunduğu düşünülen 10.600 kişiden 9.400’ü bu faciada yaşamını yitirmiştir( Titanic’te  1513 kişi hayatını kaybetmişti) .Gustloff’u batıran aynı Sovyet denizaltısı 10 gün sonra başka bir Alman gemisini daha batırmış, o olayda da 3.000 kişi ölmüştür.Olayın ardından Sovyetler geminin Nazi subaylarını taşıdığı yönünde propaganda yapmıştır.Netice olarak Gustloff’un batırılması, tek geminin karıştığı, Titanik faciasından çok daha büyük bir deniz faciasıdır. Günter Grass, 2003 yılında The New York Times’ta yayınlanan röportajında: Gustloff trajedisi bir savaş suçudur, korkunç bir olaydır, ancak savaşın bir sonucudur, savaşın korkunç bir sonucudur” ifadelerini kullanmıştır.

Kaynak: https://biacaip.com/tek-geminin-karistigi-tarihin-en-buyuk-deniz-faciasi-mv-wilhelm-gustloff/