Pilotsuz Olarak Piste İnen Türk F4 Uçağı

Havacılık tarihinde o kadar ilginç olaylar var ki… Siz hiç pilotsuz olarak inen bir F-4E tipi savaş uçağının hikayesini biliyor musunuz? Hem de bu olay Eskişehir’de yaşanmış. Pilotsuz olarak inen uçağın gövde üzerine bir pilot brövesi çizilmiş. Keşke bu uçağın elimizde bir fotoğrafı olabilseydi…

Eskişehir 09 pisti için inişe gelen 77-0293 kuyruk numaralı F-4E uçağının ön kokpitinde Pilot Yüzbaşı, arka kokpitinde Pilot Üsteğmen, tatbikat görevi dönüşü, iniş için ilk yaklaşmaya girip pilofu çekiyor ve son dönüşle pisti karşılıyor.Son yaklaşmada piste çok kısa bir mesafe kala uçak kuş sürüsüne giriyor Arkada uçan pilot, kuş sürüsünün uçağa çarpmasıyla meydana gelen şiddetli gürültü ve sarsıntıyla anında jettison etmeye karar veriyor ve jettison halkasını çekiyor. ( Jettison etmek= fırlatma koltuğuyla uçaktan atlamak)

F-4E uçaklarının jettison sistemlerinin özelliği olarak her iki kokpitten birinde jettison halkası çekilince sırasıyla arka kanopi- arka sandalye – ön kanopi – ön sandalye 0.75 saniye aralıklarla uçaktan ayrılıyor. (F-4’lerde bir de arka kokpitte bulunan ve jettison sıralamasını değiştiren bir T kolu var ama burada o teknik ayrıntıya girmeyelim)Bu olayda da ayni sırayla her iki pilot sandalyesi jettison oluyor  ve her iki pilotun paraşütleri açılıp yere iniyorlar.

Pilot herhalde son yaklaşmada çok güzel bir fletner ayarı yapmış olmalı ki, uçak normal bir süzülüş açısıyla alçalmaya devam ediyor ve gelip pistin içine kendi kendine güzel bir iniş yapıyor. Uçak pist üzerinde biraz mesafe kat ettikten sonra düşük bir süratte pist kenarından sert ve düz bir satıh üzerinde toprağa çıkıp bir süre sonra duruyor. F-4E bulunduğu yerden Eskişehir Hava İkmal Bakım Merkezi’ne çekiliyor. Uçağın zaten az hasara uğrayan kısımları, Eskişehir Hava İkmal Bakım Merkezi’nin her zaman iftihar ettiğimiz deneyimli mühendisleri ve teknik uzmanları tarafından onarılıyor ve uçak filoya uçuşa veriliyor.

Hikâyenin bundan sonraki kısmını daha ilginç bulacaksınız. Onarıldıktan sonra uçuşa verilen uçağın pilotsuz olarak piste inişini filodaki arkadaşlar çok zekice ve güzel bir espriyle belgelemek istiyor ve uçağın gövdesi üzerine, bir pilot brövesi deseni çizilmesini istiyorlar. Olayın olduğu tarihte ben Hava Kuvvetleri Lojistik Başkanı idim. Bu olaydan bir süre sonra Eskişehir Hava İkmal Bakım Merkezinde yapılan bir lojistik toplantısına gözlemci olarak katılmıştım. Mühendis arkadaşlarla bu uçağın onarımı konusunda görüşürken, beni toplantının yapıldığı yere yakın bir park yerinde bulunan bu 293 kuyruk numaralı uçağın yanına götürüp onardıkları uçağı ve uçağın gövdesinin sol tarafına ön pilot mahallinin biraz altına, filo pilotlarının arzuları üzerine çizdikleri pilot brövesini göstermişlerdi. Zekice düşünülüp çizilen bröve çok hoşuma gitmişti.

Bu 77-0293 kuyruk numaralı F-4E ne kadar talihsiz bir uçakmış ki, 20 Ağustos 1986 tarihinde Eskişehir yakınlarındaki Osmaniye atış sahasında atış görevi yaparken daha önce son yaklaşmada olduğu gibi tekrar kuş sürüsüne giriyor, Uçağın hava alığından motorlarına giren kuş sebebiyle her iki motoru duran uçağın pilotları hiç gecikmeden paraşütle atlıyor. Uçak Osmaniye atış sahasının 1 mil kadar kuzey doğusunda boş araziye düşüyor ve bu da 293 numaralı uçağın son uçuşu oluyor.

Kaynak: www.kokpit.aero-ÖZEL