National Geographic Sayesinde Öğrendiğimiz 14 Gerçek

Mısır piramidlerinin tepesinde ne var? İzlanda’da “volkan ekmeği” nasıl yapılır? Dünyadaki en nadir olay hangi durumlarda görülebilir? Cevap arama süreci insanların enerjisini arttırır, hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olur ve onları öncüler gibi hissettirir. Bu yüzden kendimiz ve bizi çevreleyen dünya hakkında yeni şeyler öğrenmek istiyoruz.

National Geographic’in bizimle paylaştığı birçok tarihi, kültürel ve vahşi hayatı anlayan bilgiyi sizin için derledik.

1. Eskiden Mısır piramitlerinden birinin tepesinde bu taş vardı.

Bu, Phoenix tapınağında keşfedilen Benben taşıdır (yaklaşık M.Ö. 1840). Eski Mısırlılar, Phoenix’i döngüsel mevsimlerin sembolü olarak görüyorlardı ve yaratma ve yeniden diriltme kabiliyetine sahip olduğuna inanıyorlardı. Bilim adamlarına göre bu siyah Benben taşı, III. Amenram’ın piramidinin tepesinde bulunuyordu. Taş üzerindeki yazıtlar, firavunun “yeniden yaşama dönmesini” isteyen bir duadır.

2. Kanaryayı kırmızı biberle beslerseniz, rengi değişir

Kanaryanın kanatlarında renginden sorumlu özel bir pigment vardır. Bu yüzden tüyleri, güneş ışınlarından veya kuşların tükettiği besinlerden dolayı değişebilir. Aynı şekilde Kırmızı biber tüketen sarı kanaryalar turuncu veya tamamen kırmızıya dönüşür. Ve biber kuşlara zarar vermez – aslında birçok vitamin içerir.

3. Vatikan’da yılda bir kez yapılan ve kopyalanmasının yasaklandığı bir müzikal vardı.

Müzikal dikkatle korundu, kopyalanması yasaklandı ve neredeyse 150 yıl boyunca gizli tutuldu. Bütün bunlar o zamanlar 14 yaşında olan Mozart’a kadardı. Mozart  müzikali bir kez duydu ve duyduklarından hatırladıklarını kızkardeşi Nannerl’e sundu. Vatikan bunu öğrendiğinde, kopyanın ne kadar orjinaliyle birebir aynı olduğunu gördü. Mozart sadece bir kez dinlemekle müzikalin tamamını ezberlemişti.

4. “çapraz deniz” adı verilen nadir ve güzel bir fenomen vardır.

Çapraz deniz , denizde eğik açılarda hareket eden 2 dalga sistemi olduğunda meydana gelen çok güzel ve nadir bir olgudur. Yukarıdan bakınca güzel olabilir, ama bu dalgalara denizde yakalanırsanız eğer bu dalga sistemleri sizin kıyıya yüzmenizi engelleyebilir yada geminizi kolayca alabora edebilir.

5. 2014 yılında Mısır Müzesi’ndeki temizlik sırasında Tutankhamun’un sakalı düştü.

Firavun Tutankhamun’un mezar maskesi Mısır’ın sembolü ve insan medeniyetimizin 10 sembolünden biridir. 1922 yılında keşfedilen maske, birçok savaş ve tehlikeyi atlattı, ancak 2014 yılında müze çalışanlarını atlatamadı . Sakalını  kazayla düşürdüler ve hatalarını gizlemek için bir yapıştırıcıyla yapıştırmaya çalıştılar. Bu, daha fazla zarar verdi tabi ki . Hile 2016 yılında ortaya çıktı ve tüm dünyadaki tarihçileri şok etti.

6. Belli koşullar altında görünen renksiz bir gökkuşağı var.

beyaz gökkuşağı, sis sırasında görüntülenen çok nadir bir fenomen (normal gökkuşağı gibi yağmur sırasında değil) ‘dir. Sadece atmosferde 0,05 mm’ye kadar olan yarıçapta çok küçük damlalar görüldüğünde görülebilir  İlginçtir ki, gökyüzündeki ayın oldukça parlak olduğu gece de ortaya çıkabilir.

7. GPS tüm dünya için ücretsizdir, ancak bunun masrafları günde 2 milyon dolardır.

Küresel konumlandırma sistemi olan GPS, dünya çapında 24 uydu yardımıyla çalışır. Uyduları korumak ve servis etmek için ABD hükümeti yılda 750 milyon dolar ya da günde yaklaşık 2 milyon dolar harcıyor . Hükümete göre, kişisel bir kar yoktur bu sistem, felaketlerden kaçınmamıza ve bir kaza durumunda yardım göndermemize yardımcı oluyor.

8. Avokadolar kuşlar, kediler, köpekler, tavşanlar ve diğer evcil hayvanlar için zehirlidir.

Yeterince tuhaf ama avokadolar insanlar dışında neredeyse herkes için zehirlidir.  Bir  avokado tohumu, kümes hayvanını kolayca öldürebilirken, posası bir atı veya bir ineği öldürebilir.

9. İzlanda’nın, volkanda ekmek pişirme geleneği vardır

İzlanda bir gayzer ve volkanlar ülkesidir ve yerel nüfus onları günlük hayatlarında nasıl kullanacağını öğrenmiştir. “Volkan ekmeği” ( hverabrauð ) pişirmek için en eski tariflerden biri  bugün bile kullanılmaktadır. Hamurlu çömlek, bir volkann yakınındaki toprakta 24 saat bekletilmek için bir kaba yerleştirilir ve tepesine bir taş konur. Toprağın sıcaklığı 100 dereceye ulaşır, bu hamurun fırında pişirilmesi için yeterince yüksektir ve kükürt tadını öldürmek için ekmek tereyağla yenir.

10. 2016 yılında, Batı Sibirya’daki Yamal Yarımadası’ndaki kıyı boyunca binlerce dev buz topu ortaya çıktı.

Kuzey Kutbu ve Antarktika Araştırma Enstitüsü ( AARI ) uzmanları, bunun karları toplayan, topları yuvarlayan ve sonra cilalayan güçlü rüzgarlar nedeniyle meydana gelen çok nadir bir olay olduğunu söylüyorlar.

11. Her 23.000 yılda bir Sahra çölü yemyeşil bir ormandan bir çöle dönüşür veya tam tersi.

Bilim adamları, sadece 6 bin yıl önce Sahra çölünün yeşil çayırlar, çimen ve ağaçlarla kaplı olduğunu ancak iklim değişikliklerinin araziyi kurak bir çöl haline getirdiğini söylüyorlar. Araştırmalara göre , bu değişiklikler yaklaşık 23.000 yılda bir meydana geliyor.

Bu gerçeklerden hangisi sizi en çok şaşırttı? Lütfen yorumlarda belirtin.

1 thought on “National Geographic Sayesinde Öğrendiğimiz 14 Gerçek

Comments are closed.