NASA’nın Uzay Araçlarını Taşıyan Canavar Uçağı: Super Guppy

Dünyanın en geniş, aynı zamanda en çirkin buna karşın en kullanışlı uçağı olan Guppy ile tanışın.

Guppy bir uçaktan daha çok devasa bir balığı andıran görünüşe sahip, NASA bu uçağı olağan dışı geniş ve diğer uçaklara sığmayacak büyüklükteki kargoları taşımak için kullanıyor. Super Guppy, C-97 Stratofreighter tipi uçağın geliştirilmesiyle ortaya çıkmış bir uçak.

NASA neden Guppy gibi büyük ve çirkin bir uçağa ihtiyaç duyuyor?

Çirkinliğini bilemeyiz ama NASA’nın birçok kritik görevinde kullanılan uydular ve uzay araçlarına ait parçalar, uzaya çıkmadan önce mutlaka Guppy ile seyahat ediyor. Guppy NASA görevlerinde kullanılan birçok önemli parçanın nakledilmesinde büyük öneme sahip bir uçak.

Guppy tarzı bir uçak fikri ilk olarak, Amerika’nın uzaya çıkma arzusunun depreştiği 1960’larda ortaya çıktı.

Başkan Kennedy’nin NASA’nın 1970 yılından önce uzaya çıkma planı olduğunu açıklamasının ardından NASA’da hummalı bir çalışma başladı. Ancak devasa büyüklükteki parçaların bir yerden bir yere nakledilmesi çok zor ve yavaştı. Bunun için NASA Aero Spacelines ile görüşerek tek seferde tonlarca ağırlığı taşıyacak bir uçak yapılıp yapılamayacağını sordu. Cevap bizi Guppy’ye kadar getirdi.

Super Guppy, C-97 Stratofreighter tipi uçaktan geliştirildi

İlk uçuşunu 1965 yılında yapan Guppy, NASA’nın kullanımına gitmeden önce 3 milyon kilometreden daha fazla test uçuşu yaptı. Eğer Guppy olmasaydı NASA 1969 yılında Ay’a insan gönderemezdi dersek Guppy’nin önemini daha iyi anlayabiliriz.

NASA 55 yıl sonra bile Uluslararası Uzay İstasyonu ve diğer dünya dışı görevlerinde kullanılacak büyük ve önemli yüklerini taşımak için Guppy’ye güveniyor.

Kullanılan ilk Guppy’nin emekli olmasının ardından NASA Super Guppy’yi geliştirdi ve hala bu uçağı kullanılıyor. Uzaya gidecek parçaları taşımadığı zamanlarda Guppy diğer endüstrilere ait devasa parçaları taşımak için hizmet veriyor.

İlk çıktığı yıllarda dünyanın en büyük kargo uçağı olan Guppy bu unvanını zaman içinde kaybetti.

Mesela Rus yapımı Antonov 225 Mriya Guppy’den 10 kat fazla yük taşıma kapasitesine sahip. Yine C-5M Super Galaxy, Airbus Beluga gibi uçaklar Guppy’yi tahtından indirmiş durumda.

Toplamda 1 adet Super Guppy, 4 adet Super Guppy Turbine olmak üzere 5 adet üretilen uçağın kullanıcıları arasında dev kargolar taşımak mecburiyetinde olan Aero Spacelines, Airbus, NASA ve Aeromaritime şirketleri var.

Super Guppyy Turbine’nin kanatları, kokpiti, kuyruğu ve ana iniş takımları Boeing 377 Stratocruiser’den; ön iniş takımları ise Boeing 707’den geliştirilmiş ve 180 derece dönebilme kabiliyetine sahip. Ayrıca ön kısmının dönerek açılabilmesi kargo yükleme ve boşaltmasında büyük kolaylık sağlıyor.