Matematik Dehası Ramanujan ve Sihirli Karesi

1887 yılında Hindistan’ın Madras kentine yakın bir yerlerde doğan Ramanujan’ın ailesi kast sisteminin en tepesinde yer almaktaydı. Buna rağmen maddi durumları çok da iç açıcı değildi. Srinivasa Ramanujan çocukluğundan itibaren matematik yarışmalarında ve okulunda kendini göstermiş. Madras Üniversitesinden burs kazanmıştır. Fakat matematiğe olan tutkusu diğer derslerini etkilemiş, diğer derslerine pek önem vermemiş. Bu durum onun üniversiteye girmesini engellemiş. Eve kapanıp hiç dışarıya çıkmamış. Bu döneminde zamanının çoğunu özensiz teorilerin ve formüllerin yazıldığı bir kitabı okuyarak ve matematik üzerine düşünerek geçirmiş. Kendince teoriler yazmış, kitapta ispatları yazılmayan bazı formülleri ispat etmiş. Tüm bunları eğitim almadan gerçekleştirmeye çalışmış.

20 yaşına geldiğinde evlenmiş. Artık evli bir adam olduğundan evine ekmek getirmek için iş aramak zorunda kalmis. İşe girdikten sonra boş vakitlerinde formüller yazıp çizmeye devam etmiş.Bunlari ilk kez 21 yaşında İngiltere’ye zamanın ünlü matematikçilerine göndermiş. Bir kaç cevapsız mektuptan sonra Godfrey Hardy‘den cevap gelmiş. Hardy Littlewoodile birlikte Ramanujan‘in gönderdiği bazı formüllerin ispatlandığını, ama diğerlerinin ispatlanamayacak kadar zor olduklarını fark etmiş ve kendisini İngiltere’ye davet etmiş.

Brahmanların su üstünden geçme yasağı olduğundan dolayı ilk başlarda ailesini ikna edememiş. Daha sonra ailesini ikna etmeyi başarmış ve 1913 yılında İngiltere‘ye gitmiş. Hardy‘nin yardımlarıyla Trinity Collegede egitimini en iyi şekilde tamamlar, bir çok formül altına imzasını atar. Ramanujan bulduğu formüllere gece rüyasında kanlı harflerle duvara yazılı şekilde gördüğünü söyler, Hardy‘ye bu formüllere ispatlamak ya da ispatlamaya çalışmak kalır.Birgün Ramanujan hasta olur ve hastaneye kaldırılır. Bu olayı duyan Hardy hemen bir taksiye binip Ramanujan’ın yanına gelir. Hardy taksiyi kaçırdığını ve bundan dolayı geç kaldığını söyler. Ramanujan ise kaç numaralı taksi ile geldiğini sorduğunda bu taksi hikayesi tarihe geçer. Taksinin numarası “1729” ve Ramanujan bu sayının tesadüfi bir sayı olmadığını iki sayının küpleri toplamın olarak yazılan bir sayı olduğunu belirtmiştir. Okurun bu noktada şunu çok iyi bilmesini istiyoruz. Bu hesaplamayı yapan Ramanujan çok aşırı hasta olup hafızasını bazen kaybettiğini söylenmiştir. Bu sayı daha sonra “Taksici sayısı” olarak bilinmeye başlanmıştır.

Ramanujan belki de Cambridge çağrılmasaydı çok fazla meşhur olmayacak, matematiksel olarak kendini geliştiremeyecekti. 3.000’nin üzerinde teoremi tahmin ettiği ve kanıtladığı tahmin edilmektedir. Özel çalışma olarak gamma fonksiyonları, modüler formlar, hipergeometrik seriler , asal sayılar teorisi üzerinde birçok çalışma da yapmıştır. 2015 yılında Ramanujan’ın hayatını konu alan film çekilmiştir. (Sonsuzluk Teorisi)

RAMANUJAN’IN SİHİRLİ KARESİ

4×4’lük kare, biraz inceleyiniz, kareyi çözebilecek misiniz?

Her Satırın Toplamı 139 Ediyor, Her sütunün toplamı da 139 ediyor.

Köşelerdeki sayıların toplamı da aynı şekilde 139.

Ortadaki iki satırdaki 2×2’lik karelerin toplamını hesaplayınca cevap yine 139 çıkıyor.

Çapraz olarak bakınca yine iki tane 139 sonucuna ulaşıyoruz.

2×2’lik 4 minik kareye bölünce de hepsinin toplamı 139 çıkıyor.

En ortadaki 2×2’lik karenin toplamı da 139.

Dış satır ve sütunların ortasındaki karşılıklı kareleri toplayınca yine 139 çıkıyor

Ve en sonuncu ise en ilginci, İlk satırdaki sayılar Ramanujan’ın doğum tarihini veriyor: 22.12.1887