Kuzey Afrika Ülkelerinin Korkunç Geleneği: Kadın Sünneti ( Ülkelerin Korkunç Gelenekler Serisi 3 )

Khatna kadınların klitorisi alınarak, daracık bir delik oluşturma yöntemi ile kadınların zevk almasını engellemek ve erkeğe zevklerin en iyilerini yaşatmak. Kuzey Afrika’da yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır. Kadın Sünneti olarak da bilinir.

Bu işlem sünnetçiler tarafından hijyenik olmayan şartlarda ateş,bıçak,ustura,teneke kutu kapakları,cam,keskin taslar ve dişle de yapılabiliyor. Dünya üzerinde 130 milyon civarında insan bu uygulamaya kurban gitmiş ve hala hayatta. Her yıl yaklaşık 5 milyon kadına uygulanmaya devam ediyor. Günde 11.000 bin kadına uygulanıyor. Sünnet edilen her 5 kadından 1 i kan kaybı, enfeksiyon ve şoktan dolayı hayatını kaybediyor.

Bu eylemin amacının, kadınların haz için değil sadece üreme için cinsel ilişkiye girmesine olanak sağlayıp, cinsel özgürlüğünü ortadan kaldırmak olduğu biliniyor. Çeşitli yöntemler şeklinde uygulanır ama bunların içinde en korkuncu ve tüyler ürpertici olanı Sudan’da uygulanan çengelleme yöntemidir.Klitoris ve iç dudaklar hiç de steril olmayan koşullarda kimi zaman cam parçası ya da kör bir bıçakla kesiliyor; ardından çengelleme faslına geçiliyor. Dış dudaklar işemek için iğne başı kadar delik bırakılacak şekilde iğne iplikle birbirlerine dikiliyor. bu işlem çocukluk çağlarında uygulandığı için, bir nevi bekaretin işareti olarak kabul ediliyor. Çengelleme işlemi yaranın iyileşmesine fırsat verilmeden uygulandığı için; o bölgedeki doku ilerleyen yaşlarda kemik kadar sert hale geliyor ve kadının evlendikten sonra girdiği ilk cinsel deneyimin de travmatik olmasını garantiliyor.

Kadın sünneti 20. yüzyılın başlarına kadar mastürbasyon yaptığından şüphelenen kadınlar için avrupa da da uygulanan bir yöntemdi. Dünya üzerinde son yıllar da tepkilerin ve örgütlerin yaptığı eylemlerin artması sayesinde kadın sünneti uygulamasında azalmalar görülmektedir. Örneğin Nijerya’da resmi olarak yasaklanmıştır.

Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki kadın sünnetinin islam da yeri yoktur genelde Afrika ülkelerinde uygulanmakla beraber Malezya, Endonezya gibi Asya ülkelerin de de uygulandığı bilinmektedir.  %63’ü Hristiyan olan Etiyopya ve %50’si Hristiyan olan Eritre’de yaygındır.