İstanbul’daki Semtler İsimlerini Nerelerden Almakta?

İstanbul’daki semtler geçmişte isimlerini nerelerden alıyor biliyor muydunuz? Taksim, Beyoğlu, Beşiktaş ve daha niceleri…İstanbul’un Muhteşem Semtleri İsimlerini Nereden Almakta?

Taksim: Eski Osmanlı döneminde sucular suları, halka bu yerde taksim ederlermiş. ( Bir şeyi paylaştırmak, bölmek, bölüştürmek ) bu yüzden bu yere Taksim denmiştir.

Kadıköy: Kadıköy’ün geçmişi çok eskidir. Fetih zamanında Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Kadısını bu bölgeye yerleştirince zamanla bölge Kadıköy ismini almıştır.

Üsküdar: Eski Bizans zamanında bu bölgede asker kışlaları bulunmaktaydı. Bu asker kışlalarına da Skutari denilirdi. Bu kışlalar şehrin bu bölgesinde olduğundan bu semte Skutarion deniliyordu. Zamanla bu isim Üsküdar halini almıştır.

Etiler: 1950 yıllarında 192 adet villa yapımı için Etibank’ın ortaklığında Etiler Yapı Kooperatifi kurulmuştur. Bu kooperatif dolayısıyla da semtin adı Etiler olmuştur.

Beşiktaş: Beşiktaş’ın adını nereden aldığı hakkında birçok yorum yapılmıştır. Bilinen en büyük olasılıklı durum ise Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerini bağlamak için limana 5 taş diktirdiğidir. Zamanla insanlar arasında değişerek Beşiktaş olduğu söyleniyor…

Beyoğlu: Beyoğlu, ismini Müslümanlığı kabul eden Pontus Prensinden almaktadır. 2. Bey Oğlu diye bilinen Venedik’li prensin burada oturmasından dolayı bu semte Beyoğlu denildiği biliniyor.

Unkapanı: Bu bölgede bulunan bazı ticaret yerlerinde Arapça’da Kabban denilen büyük teraziler bulunurmuş. Bu nedenle buraya kapan denilirmiş. Ayrıca bölgenin sahiline arpa ve buğday dolu gemiler demirlenirmiş. Bu nedenle bölge Unkapanı ismini almıştır.

Feriköy: Bu Semt ise ismini Sultan Abdülmecit ve Abdülaziz dönemlerinde yaşamış olan Madam Feri’den almıştır. Buradaki geniş topraklarda zamanın padişahı tarafından Madam Feri’nin kocasına verilmiştir. Kocası öldükten sonrada semt Madam Feri’nin ismiyle anılmıştır. Zamanla da Feriköy olmuştur…

Aksaray: Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamı olan İshak Paşa, İç Anadolu’daki Aksaray’ı aldıktan sonra orada yaşayan insanları İstanbul’daki Aksaray semte gönderir. Aksaraylılar da semte kendi isimlerini verirler.

Aşiyan: Bu semt ismini Büyük vatan şairi Tevfik Fikret’in evinin burada bulunmasından almaktadır. Aşiyan kelimesi de Farsça kuş yuvası anlamındadır…

Bakırköy: Bizans zamanında yerlilerinin ‘Makri Hori’ dediği semt, 14. yüzyılda Osmanlının eline geçmiştir ve bölge Makriköy adını almıştır. 1925’te yabancı kökenli isimlerin değiştirilmesi gerektiğinden dolayı Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine semt Bakırköy ismini aldı.

Bağlarbaşı: Bu bölge eskiden en güzel bağ ve bahçeleri bir dönem bulundurmuştur. Bu nedenle Bağlarbaşı denilmiştir.

Cağaloğlu: Sinan Paşa’nın bu semtte sarayı bulunmaktaydı ve yaptırmış olduğu bir cami vardı. Bu yüzden semt Cağaloğlu ismini almıştır. Sinan Paşa Osmanlı Devletinin sadrazamlarından biri olmuştur ayrıca 16. yy’da yaşamıştır.

Çemberlitaş: Çemberlitaş tarihte Bizans’ın en önemli meydanlarından biri olmuştur. Constantinus Forumu’nun bulunduğu semtteki Çemberlitaş Sütunu bu semtin adını belirlemiştir.

Çengelköy: Eskiden bu köyde gemi çapaları yapılırmış. İsminin bu nedenle Çengelköy olduğu söylenmektedir.

Beyazıt: Sultan II. Beyazıt bu bölgeye kendi adıyla bir külliye yaptırmıştır. Dolayısıyla da bölgeye Beyazıt denilmiştir.

Eminönü: Osmanlı zamanında çarşıdaki esnafı Emin denilen kişiler denetlerdi. Bu yüzden semt adını ‘Gümrük Eminliği’nden almaktadır.

Eyüp: Ebu Eyyub El Ensari öldükten sonra kabrinin bulunduğu yere cami ve türbe yapılmıştır. Semt ismini yapılan camiden almıştır. Bu yüzden semte Eyüp denilmiştir.

Kandilli: IV.Murat zamanında, şehzadelerden birinin doğmuştur. Bundan dolayı IV. Murat 7 gece boyunca kandil yaktırmıştır. Kandilli semti adını bundan dolayı almıştır.

Kazlıçeşme: İstanbul’un fethi dönemlerinde devletin su sıkıntısı vardı. İnsanlar kazları takip ederek su kaynağına ulaşırlardı. Bu yüzden semtin adı Kazlıçeşme olmuştur.

Laleli: Laleli Semtinin adı burada yasayan Laleli Baba isimli deli bir dervişten gelmiştir. III. Mustafa, yaptırdığı bir camiye de Laleli Baba’nın adını vermiştir.

Okmeydanı: O dönemde Fetih Ordusu, kuşatmanın büyük bir zamanını buradaki karargahta geçirdiğinden dolayı semtin ismi Okmeydanı olmuştur.

Tophane: Osmanlı dönemindeki ünlü top dökümhanesi bu bölgede olduğundan semte Tophane denilmiştir.

Pendik: Bizans döneminde kullanılmış Pantecion (Pantiki) adı “her tarafı surlarla çevrili” demektir. Bazı kaynaklarda Pendik kelimesinin duvar anlamına geldiği bilinmektedir ve O zamanlar İstanbul’a hakim olan Bizans devleti dış güçlerden gelecek saldırıları önlemek için savunma hattı belirlediği söylenmiştir. Semtin adına da Pendik denilmiştir.

Sütlüce: Günümüzdeki Sütlüce semtinin bulunduğu mekanda Süt Menbat adında Rumlara ait bir köy bulunmaktaydı. Köyde bakır kadın heykeli bulunmaktaydı. Bu heykeldeki kadının göğüslerinden su akardı. Bu suyun da kadınların sütünü arttırdığına inanılırdı. Bu nedenle semte Sütlüce denilmiştir.