İnsan Ruhunun Ağırlığını Tartmaya Çalışan Dr. MacDougall Ve 21 Gram Deneyi

İnsan ruhunun kütleye sahip olduğu ve dolayısıyla tartılabileceği fikrini taşıyan Duncan MacDougall isimli bir doktor 1907 yılında alışılmadık bir deney ile ruhun ağırlığını ölçmeye çalıştı.

Dr. MacDougall, hassas ışın demeti seti ile donatılmış çok ince ölçümler yapan bir yatağın üzerine bir dizi ölümcül hastayı yatmaya ikna etti. İnce ölçümler yapan yatağı, onsun (28 gram) onda ikisine kadar (5,6 gram) duyarlı bir tartı yapabiliyordu. Dr. MacDougall ölmekte olan 6 hastayı ölümden hemen önce, ölüm anında ve ölümden hemen sonra bu hassas tartı ile tarttı.

MacDougall, ilk hastasını ölümden önce tarttı. Ölümünden hemen sonra yaptığı ikinci tartıda ağırlığından 1 onsun dörtte üçü kadar kaybettiğini gördü. Bu durumda hastanın kaybettiği ağırlığın 21 gram olduğu ortaya çıktı. Diğer 5 kişide bir değişiklik olmamıştı.

MacDougall, yaptığı ikinci bir ruh ağırlığı deneyinde 15 sağlıklı köpeği ya zehirleyip ya da başka bir şekilde ölüme terk edip ağırlıklarını ölçer ve bunlarda herhangi bir ağırlık kaybı yaşanmadığını belirtir. Deney sonuçları “American Medicine” dergisinin Nisan 1907 sayısında yayımlandı. Fakat dergide köpeklerin nasıl öldürdüğüyle ilgili bir bilgiye yer verilmedi.

MacDougal’ın yaptığı bu ruh ağırlığı deneyleri bilim dünyasında çok farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Kimileri bu deneylerin çok önemli bilimsel gelişmeleri de beraberinde getirdiğini savunurken, kimileri ise bu deneyleri çok saçma buldu. Çünkü ölen bir beden hızlı bir şekilde bozulmaya başladığı için ağırlık kaybı olabilirdi. MacDougall’ın yaptığı bu deneyler bilim dünyasında tam anlamıyla kabul görmemesine rağmen o günden bu yana bazı bilim insanları hala 21 gramı ruh ağırlığı olarak değerlendirmektedir