İkinci Dünya Savaşında Japon Hava Saldırılarından Boeing’in Fabrikasını Saklamak İçin Çatıya İnşa Edilen Sahte Mahalle

2. Dünya Savaşı sırasında bir B-17 Bombardıman uçağının üretilmesi için 200.000 doların biraz üzerinde bir maliyeti vardı. Bugünün ekonomisinde yaklaşık 3,4 milyon dolar. Ve ABD Ordusu binlerce uçaktan talep ettiği için, onları üreten Boeing fabrikasını güvence altına almak için her türlü önlemi almak istediler. Ve  Hollywood’un tasarımcılarını işe alıp, fabrikanın üzerine sahte bir mahalle inşa etmelerini ve insanların mahallede yaşıyormuş gibi davranmalarını istediler.
Potansiyel hava saldırılarından korunmak için “mahalle” 1944’te inşa edilmiş ve savaştan bir yıl sonra kaldırılmıştır. John Stewart Detlie, Boeing Plant No. 2’yi gizlemeye yardım eden Hollywood tasarımcısıydı. Filmlerde olduğu gibi aynı teknikleri kullanarak, sahte sokaklar, kaldırımlar, ağaçlar, çitler, arabalar ve evler inşaa etti.

Bu çatıdaki sahte mahallenin altında 30.000 kadın ve erkek Nazilere karşı mücadeleyi desteklemek için ayda 300 bombardıman uçağı yapıyordu. Boeing B-17 Flying Fortresses, çatışma sırasında sadece Almanya’ya 640.000 ton bomba attı ve toplamda 12.731 uçak yapıldı. 

İlk bakışta, dışarıda güneşin tadını çıkaran insanlarla küçük bir köyde sıradan bir güne benziyor.

Fakat bu ‘barışçıl kasabanın’ altında büyük bir askeri sır vardı: bir Boeing fabrikası

İkinci Dünya Savaşı sırasında, ABD Ordusu olası hava saldırılarından kurtulmak için bütün bir mahalleyi fabrikanın çatısında inşaa etti.

Boeing fabrikasının çatısındaki kamuflaj ağaçları ve yapıları bir kişiden daha kısa idi.

Ağaçlar tellerden ve tavuk tüyleriden yapıldı

Sahte sokak tabelaları bile düşünülmüştü.

Minyatür bungalovlardan biri

Havadan araba gibi görünen yapılar sahte bir caddede park edilmiş.

Boeing Fabrikası’nın üzerindeki kamuflajın havadan görünümü, “sokakların” yakındaki gerçek yerleşim bölgeleriyle uyumlu olduğunu gösteriyor.