Geçmişte Dünyaya Hüküm Sürmüş 10 Canlı

1- Arthropleura

Boyları 3 metreye kadar çıkan bu çıyan türü yaşamış en büyük omurgasız. 500 kg ağırlığa kadar ulaşabiliyor.

2- Gigantopithecus

Tarihteki en büyük primattır ve kendi akrabası olan orangutanlardan tam 9 kat daha ağırdır. Günümüzden 100 bin yıl önce bu dünyada ki serüvenini tamamlamıştır.

3- Smilodon

Yetişkin bir Smilodon 600 kg ağırlığında ve 2.75 metre uzunluğunda ve 20 cm dişlere sahipti. Çenesinin uyguladığı basınç bir aslanın omurgasını tek seferde parçalamaya yetecek kuvvetteydi

4- Amphicoelias Fragillimus

Tarihte yaşamış en uzun boylu bu canlının ortalama boyu 60 metre ağırlığı ise 150 ton. En büyük silahı ise ses hızından daha hızlı hareket ettirdiği kuyruklarıdır. 

5- Jeholopterus

İlk bakışta ufak zararsız bir canlıyı andırsa da günümüz yarasaların atasıdır. Kendinden binlerce kat iri dinozorların sırtına yapışarak saatlerce kanlarını emebilmekteydiler.

6- Spinosaurus

8 metre uzunluk ve 9 tona ulaşan ağırlığıyla dünyaya ayak basmış en yırtıcı hayvandır. Bilim dünyası onu T-Rex, timsah ve bir balinanın en korkunç halinin birleşimi olarak adlandırmıştır.

7- Velociraptor

Diğer dinozorlar ürkütücü geliyorsa, velociraptor tam sizlik. Boyu 50 cm ve sadece 15 kg ağırlığında. Şirin gibi gözükse de gurup halinde saatte 40km/s hızla diğer dinozorların tepesine zıplayıp onları yok ederlerdi.

8- Pterosaurs

Uçabilen en büyük hayvan olan pterosaurs günümüz savaş uçaklarından bile daha büyüktü. Avlanma şekilleri dinozorları yakalayıp yüksekten atarak öldürme gibi bir yöntemi kullanmaktaydılar.

9- Titanoboa

Dünya üzerinde yaşamış en büyük yılan, dinozorların nesli tükendikten sonra ormanların hâkimi oldu. 15 metre uzunluğundaki bu canlının avı timsahlardı. 

10- Sarcosuchus

10 ton ağırlığı ve 12 metre uzunluğunda olan bu timsah türü avına 9 ton çene basıncı uygulayarak kendi etrafında ölüm dönüşleri ile onu etkisiz hale getirirdi.