Füzelerin Hızına Yetişemediği Efsane Uçak SR-71

Pilot: Radar, iyi günler, Hava Kuvveleri Blackbird, FL600 (60 bin feet!) için izin istiyorum.

Kontrolör (alaycı bir tonla): Efendim, eğer başarabilirseniz FL600 için serbestsiniz.

Pilot: Hava Kuvvetleri Blackbird, FL800’ı (80 bin feet!!!) terkedip FL600’a alçalıyorum…

1970’li yıllar ve SR-71 kokpitinde sıradan bir gün…

1960 yılının 1 Mayıs’ında, ABD’ye ait U-2 tipi casus uçaklardan biri, Sovyetler tarafından düşürülmüştü. Soğuk savaş tarihine U-2 krizi olarak geçen bu olay sonunda, bilgi toplama faaliyetleri için yeni bir ihtiyaç doğmuştu.U-2, iyi bir casus uçaktı, çok yüksekten uçmayı başarabiliyordu ama yavaştı. Hem çok yüksekten uçabilen, hem de çok hızlı bir casus uçak ihtiyacı sonucunda sahneye SR-71 çıktı.

SR-71, Atlas Okyanusu üzerinde, 73 bin feet (22 bin metre) irtifada…

İlk uçuşunu 1964 yılında yapan, 1966 yılında hizmete giren ve 1999 yılına kadar kullanılmaya devam eden SR-71, 2016 yılı itibariyle halen en hızlı jet uçağı unvanını korumaktadır. SR-71 Mach 3,3 yani saatte 3500 kilometre hıza ulaşabilen, 85 bin feet yani 25 bin metre irtifaya tırmanabilen, gerçekten uç noktalardaki bir makine olarak akıllara kazandı.

Radara yakalanmıyor, yakalansa bile herhangi bir füze ne onun yüksekliğine çıkabiliyor ne de hızına yetişebiliyordu. Üzerindeki sistemler sayesinde, yerden kilometrelerce yükseklikten uçarken bile, bir golf topunu ayırt edebilecek kadar hassas görüntülemeler yapıyor ve saatler içinde binlerce kilometrekarelik alanları tarıyordu.1974 yılına gelindiğinde, bu çok gizli silahla biraz gösteriş yapmanın vakti gelmişti. SR-71, İngiltere’de düzenlenecek olan bir havacılık fuarına katılacaktı. Peki, tüm zamanların en hızlı jeti ile yapılan transatlantik yolculuk nasıl geçmişti?

Tarih 1 Eylül 1974

SR-71, fuara katılmak için ABD’den yola çıkıyor. New York üzerinde belirlenen hayali bir kapıyı 80 bin feet irtifadan geçerek Atlas Okyanusu üzerine açılıyor ve Londra’ya ilerlemeye başlıyor. Yolun tam ortasında yavaşlamak ve alçalmak zorunda kalıyor çünkü sesten 3 kat daha hızlı uçuran iki jet motoru doymak nedir bilmiyor. KC-135 tipi tanker uçağın arkasına geçip yakıt ikmaline başlıyor.

Şunu da belirtmekte fayda var ki, SR-71 pilotları için en zor olanlarından biri de yakıt ikmalleriydi. Çünkü sesten üç kat hızlı uçması için tasarlanmış bir yapıyı bir tanker uçakla eşit hızda uçurmak gerçekten pilotları zorluyordu. Yakıt ikmali sonrasında tekrar irtifa kazanan ve hızlanan SR-71, Londra üzerindeki hayali kapıyı 80 bin feetten irtifada geçiyor. Saatte 2907 kilometre ortalama hızla uçan ve New York – Londra arasında arasınki 5 bin 575 kilometrelik mesafeyi 1 saat 55 dakikada aşan SR-71, rekorlarına bir yenisini daha ekliyor.

Kaynak: krmgk.com