Eski Fotoğraflarınızı Yapay Zeka Teknolojisiyle Canlandıran Site

Yapay Zekâ sayesinde Atatürk, Marie Curie gibi birçok ismin fotoğrafları artık canlanabiliyor fakat bu biraz ürkütücü gelebilir. Yapay zekâ (YZ) artık Harry Potter’ın büyülü dünyasında ki gazete ve posterlerdeki hareketli resimler gibi insanların fotoğraflarını son derece gerçekçi kısa bir animasyona dönüştürebiliyor. Bu yapay zekâ animasyonlarında bir zamanlar donmuş olan yüzler göz kırpıyor, başlarını çeviriyor ve hatta gülümsüyor. Hareketleri şaşırtıcı derecede gerçekçi ve son derece rahatsız edici ve evet kabul edelim ki düpedüz ürkütücü.

Soy bilim web sitesi olan MyHeritage, animasyon motorunu 25 Şubat’ta tanıttı. Temsilciler bir blog gönderisinde, teknoloji şirketi D-ID tarafından geliştirilen ve Deep Nostalgia olarak bilinen, kullanıcıların MyHeritage web sitesi aracılığıyla fotoğrafları canlandırmasına olanak tanıdığını söyledi. D-ID web sitesine göre, D-ID insan yüzlerinin doğal hareketini dijital olarak yeniden yaratan, bu ince hareketleri fotoğraflara uygulayan ve normalde insan yüzlerinin yaptığı gibi hareket eden yüz ifadelerini değiştiren özel algoritmalar tasarladı.

Yapay zekâ genellikle “deepfake(yapay montaj video)” olarak adlandırılan orijinal video görüntüleri oluşturduklarında, bunu üretici rakip ağlar veya GAN’lar adı verilen bir yöntemi kullanarak yaparlar. Bu teknik, iki yapay zekâyı birbirine düşürür; biri içerik üretir ve diğeri bu içeriğin gerçeği ne kadar iyi taklit ettiğini değerlendirir. Gerçek yapay zekâ içeriğinin sahte olarak tanımlanması zorlaşana kadar algoritmalar birbirlerini daha iyi olmaya yönlendirir.

Bu tür videolar uygunsuz şekillerde kullanılabilir: Sahte konuşmalar yapan siyasi figürleri göstermekten, ünlü aktrislerin yüzlerini, filmlerdeki oyuncularınkine eklemeye kadar. Ancak, Deep Nostalgia tarafından oluşturulan video klipler yalnızca birkaç saniye uzunluğunda ve yapay zekâ için eğitim görüntüleri, MyHeritage’a göre montaj videoların oluşturulmasını önlemek için konuşma içermiyordu.

Fotoğraflarınızı Canlandırın

Programcılar Deep Nostalgia’nın GAN’ını, her biri gözler, ağızlar, kaşlar, yanaklar ve kafalar için farklı hareket kombinasyonlarını temsil eden “plan videoları” setleriyle eğitti; Yapay zekâ daha sonra gerçekçi bir hareket yanılsaması elde etmek için bunların farklı insanların fotoğraflarına nasıl uygulanabileceğini öğrendi. MyHeritage’a göre, deneklerin duruşlarına ve yönelimlerine bağlı olarak farklı fotoğraflara farklı yüz hareketleri takımları atar.

Animasyonlardaki sonuçlar, orijinal görüntünün kalitesine ve fotoğraftaki kişinin nasıl poz verdiğine bağlı olarak değişebilir. Yanılsama en çok kişi kameraya bakarken etkili olma eğilimindedir ve algoritmanın orijinal resimde eksik olan bir şeyi temsil etmek için dijital bilgi oluşturması gerektiğinde, sonuç daha az ikna edici olabilir, “dişler veya kulaklar” gibi. MyHeritage temsilcileri dedi.

Derin Nostalji, yüzün ve başın bazı kısımlarını gizleyebilecek şapka veya gözlük gibi aksesuarları gerçekçi bir şekilde dâhil etmekte de zorlanabilir. Bu durumlarda, sahneye göre simüle edilen hareket bazen iyi işliyor, bazı zamanlarda ise işe yaramıyor.

Siteye Gitmek İçin Tıklayın