Dünyanın İlk İnternet Fenomeni: İnternet Mahir

Mahir Çağrı, namıdiğer “İnternet Mahir”, 1999 yılında açtığı kişisel web sitesiyle çok hızlı bir biçimde tüm dünyanın tanıdığı bir isim haline geldi.

“1999’un aralık ayıydı. Arkadaşlarla chat yapıyordum. O yıllarda henüz sosyal ağ yok. Facebook yok. Tek tük web sayfası var. ‘Ben de bir tane yapayım!’ dedim. Ve hayatım değişti.”

Basit bir tasarım, bozuk bir İngilizce ile kurulan ve Mahir’in günlük yaşamından fotoğraflarını paylaştığı “www.ikissyou.org” sayesinde, birkaç saat içinde tam 800 bin kişi onunla iletişime geçti.

Bir garip internet sitesi olan ikissyou.org, Türkiye’de insanlar tarafından küçümsendi belki ama Mahir bu web sitesi sayesinde, Türkiye hariç, tüm dünyada fenomen oldu.

“Birden bire telefonlarım kilitlendi. İnanılmaz bir trafik! İngilizce, Fransızca, Çince, Japonca, Rusça ve anlamadığım bir sürü başka dilde insanlar aramaya başladı. Çoğu da kadın. Çığlık çığlığalar. Sesimi duyan, ‘Sen Mahir misin?’ diyor, ‘Gerçekten böyle bir adam var mı?’”

Mahir’in web sitesinde kullandığı Türkçe düşünülerek yazılmış İngilizce cümleler, tüm dünyanın sempatisini kazanmasını sağladı: “Who is want to come TURKEY I can invitate… She can stay my home…”

İşte o cümlelerden bazıları:

– I KISS YOU!!!!!! (Sizi öperim!!!!!!)

– Who is want to come TURKEY I can invitate ….. She can stay my home …….. (Kim Türkiye’ye gelmek ister ben davet edebilirim ….. O (kız) evimde kalabilir ……..

– I like music , I have many many music enstrumans my home I can play (Müzikten hoşlanırım, evimde çalabileceğim birçok müzik enstrümanı var)

– My profession jurnalist , music and sport teacher , I make psycolojy doctora (Mesleğim gazetecilik, müzik ve spor öğretmeniyim, psikoloji doktorası yaptım)

ikissyou.org bir günde çektiği 50 bin ziyaretçi ile Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi. Ve Mahir de, 2000 yılında Forbes dergisi tarafından en ünlü 100 isim listesinde yer buldu kendisine.

Guiness kayıtlarına göre, Mahir’in sitesini 1999 Kasım-2000 Nisan arasında 3 milyon 173 bin 973 kişi ziyaret etti. Ayrıca Yahoo’nun 10. yıl dönümü için belirlediği “internetin akıllarda yer etmiş en önemli 100 olayı” içerisinde de, Mahir’in sitesi 3. sırada yer aldı.

“Siteyi bilinçli yaptım. Ama o 800 bin kişinin, birkaç saatte bana nasıl ulaştığı meçhul. Birden bire, bütün dünyada yayılıverdi. Bu olay ‘sosyal ağ’ın başlangıcı oldu. ABD’deki üniversitelerde tez konusu oldum. ‘Normal bir insan, nasıl böyle fenomen olabildi?’ diye.”

“Doğal ve gerçek yüzümü gösterdim. İnsanlar, internette kendilerini olduklarından farklı gösteriyor. Ben öyle yapmadım, hep aynı adamım.”  Böyle açıklıyor Mahir başarısını. Ama kendi ülkesinden insanlar onunla dalga geçti. Mahir burada insanların dalga geçmesinden hiç rahatsız olmadığını çünkü yurt dışına gittiğinde insanların ona mücevher muamelesi yaptığını söylüyor.

“Türkiye beni kullanabilirdi. Ama bence, benim ne olduğumu kavrayamadılar. Murat Birsel o yıllarda yazmıştı, ‘Bu adamla ilgilenin. Bütün dünya onun peşinde’ diye. Çarpıcı bir yazıydı. Ama sonuç, elde var sıfır.”

2006’da çıkan ve tüm dünyada başarı yakalayan Borat isimli komedi filmi karakteri ile ilgili The Guardian gazetesi Mahir’in taklidi olduğunu yazdı.

“The Guardian gazetesi, Borat’ın benim taklidim olduğunu yazdı. Zaten filmin fragmanına baktığınız zaman, içerik olarak benim internet sitesindeki aynı fotoğrafları görüyorsunuz. Borat pinpon oynuyor, mayolu fotoğrafı var. Alenen beni taklit ediyor.”

“Londra’da menajerimle birlikte sinemadan çıktık, onun aklına geldi, ‘Otele gidince maillerine bir baksana’ dedi. O da ne! Yıkılıyordu posta kutum. Reuters, BBC, CNN, her yerden röportaj teklifi yağıyordu! Ertesi gün otelin lobisi kameralarla doluydu. Bir günde tam 12 röportaj verdim.”

Mahir, bununla ilgili dava açmayı da düşündü ama bir şekilde bu düşüncenin devamı gelmedi.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.