Dünyanın En Yalnız Ağacının Hüzünlü Sonu

Yalnızlığı belkide en iyi bilen canlı olan Tenere ağacının bu acılı hikayesi, ona en yakın olan ağacın 400 km uzakta yer almasından kaynaklanıyor. İşte bir çok acılı olaya tanıklık eden Tenere ağacının hüzünlü hikayesi ve hazin sonu ile sizi baş başa bırakıyoruz.

Tenere Ağacı Nijer’in Kuzeydoğusunda bulunan Sahra Çölü’nde bulunuyordu… Akasya türündeki bu ağacı dünyanın en yalnız ağacı yapan şey ise kendisine en yakın ağacın 400 km uzakta olmasıydı…

Geçmişten yakın tarihimize kadar çoğu gezginin altında dinlendiği bu ağaç gezginlerin yollarını daha kolay bulmalarını sağladıkları bir işaret görevi de görüyordu. Başka bir ağaca olan uzaklığı sayesinde 1:4,000,000 ölçekli bir haritada görülebilen tek ağaçtı… Téréré bölgesindeki göçebe bir kabileye sahip olan Tuareg halkı ise ağacı beslemek için sık sık ağacın yanına gitti. Touaregler kutsal kabul ettikleri bu ağacın dallarına dokunmaz, nedense develeri bile ağaçtan tek yaprak yemezdi..

Radyoaktif karbonlama (karbon-14) metoduyla araştırılsa da yaşı belirlenemeyen ağacın çok eski bir zamanda varolan ve sonrasında yok olan bir ormanın hayatta kalmayı başaran tek ağacı olduğu sanılıyordu… Sonrasında 1930’ların sonuna doğru Avrupalı askerler tarafından da keşfedilen Tenere Ağacı’na karşı askerler büyük bir hayranlık besledi. Sonrasında ise bu ağaç harita çizimlerinde büyük rol üstlendi…

Fransa’nın Müttefik Kuvvetleri Komutanı, Tenere Ağacı’nı “sadece çölün içinde hayatta kalma yeteneği için değil, aynı zamanda düşman geçişini görünür kıldığı için de gerçekten özel bir ağaç olduğunu belirtti…

Ağacın yalnız hikayesi ise 1973 yılında maalesef yalnızlığına yakışır derecede hüzünlü bir şekilde son buldu. Sarhoş bir Libyalı kamyon sürücüsünün ağaca çarpmasıyla ağaç kurudu ve öldü…