Dünyada İz Bırakan 7 Yapının Merak Uyandıran Hikayesi

Dünyanın en görkemli ve en ihtişamlı yapılar ile ilgili mutlaka bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Giza Piramitleri, Mısır

Başlangıçta, Mısır piramitleri parlak beyaz kireç taşından yapılmış parlayan bir yansıma tabakasıyla kaplıydı. Böylece firavunların ihtişamına uygun bir simge haline gelmişti. Maalesef bu dış tabaka 1301’de meydana gelen güçlü bir depremle tahrip edildi. 12. yüzyılda Araplar tarafından yıkıldıktan sonra Kahire’deki binaları restore etmek için kullanıldı.

La Sagrada Familia, İspanya

Bu ünlü kilisenin yapımı 1882’de başladı. Yapımcısı Antoni Gaudí tarafından yapılan hesaplamalara göre, yapımı 19. asrın sonunda mevcut teknolojiyi kullanarak 3-4 yüzyıla kadar sürecekti. Neyse ki günümüz teknolojisini kullanarak eserin yapımı, usta mimarın ölümünden 100 yıl sonra, 2026 yılına kadar tamamlanacak.

Kolezyum, İtalya

MS 1. yüzyılda ünlü Kolezyum inşa edilmiş ve bin yıl geçtikten sonra bile antik dünyanın mimari eseri özgün görünümünü korumuştu. 14. yüzyılın ortalarında, Roma’da meydana gelen güçlü bir deprem, özellikle güney tarafın kısmen çökmesine neden oldu. Bundan sonra, Kolezyum yeni yapılar için yapı malzemeleri kaynağı olarak görülmeye başlandı. Bu talihsiz kazalara rağmen, yine de, mimarisi dünyada ilgi çekmektedir.

India Tower, Hindistan

India Tower, Mumbai kentinde inşa edilmesi nedeniyle son derece uzun bir gökdelen oldu. Dubai’deki Burj Khalifa’dan sonra (BAE), yeryüzünde ikinci en yüksek bina olacağı öngörülüyordu. Georgio Armani bile iç tasarımları için çalıştı. Ancak 2011 yılında inşaat durduruldu.

Partenon, Yunanistan

Partenon, eskiden bize miras kalan en meşhur mimari anıt. Eski Yunanlılar tarafından Atina akropolisindeki tanrıça Athena’ya yaptırılan bu tapınak, oldukça karmaşık bir geçmişe sahip. Birçok kez zalim tiranların, yeniden yapılandırma girişimlerinin, askeri saldırıların, yağma, yangınlar, silahlı saldırılara uğradı. Ne yazık ki, şu anda kısmi bir yıkım halindedir.

Burj Al Alam, Birleşik Arap Emirlikleri

Burj Al Alam, 510 metre uzunluğunda ve kristal bir çiçek görünümünde olan süper bir gökdelen. Bu yapının 2009’da tamamlanması bekleniyordu, ancak küresel mali krizin etkisiyle üzerine yapılan çalışmalar önce askıya alındı ve ardından 2013’te terk edildi.

Birlik Kulesi, Polonya

Birlik Kulesi Polonya Mühendislik Birliği için bölgesel bir ofis olarak tasarlandı. İnşaat 1975’te başladı, ancak ekonomik sorunlardan dolayı altı yıl sonra çalışma durduruldu. O zamandan beri, Krakov’daki en yüksek bina olan bu yapı, geçmiş çağın kasvetli hatırlatıcısı olarak duruyordu. Ancak şimdi, kulenin elit bir yaşam kompleksine dönüştürülmesi düşünülüyor.