Deniz Gezmiş ve Abdullah Gül Arasındaki İlişkiyi Biliyor Musunuz ?

1960 yılların sonunda Abdullah Gül ve Deniz Gezmiş’in yollarının kesiştiği biliyor musunuz ? Hem de çok ilginç bir şekilde gelin birlikte inceleyelim.

1960’lı yılların sonları, İstanbul Üniversitesin’de, Hukuk Fakültesinde okuyan Deniz Gezmiş sol görüşlüydü öğrenci lideriydi,  İktisat Fakültesinde okuyan Abdullah Gül ise sağ görüşlü Milli Türk Talebe Birliği üyesiydi. Yıl 1968 Temmuz ayın da Amerikan 6. filosu İstanbul Boğazındaydı, Amerikan savaş gemileri İstanbul Boğazı açıklarına demir atmış, Amerikan askerleri İstanbul Sokakların da cirit atıyordu, Amerikan Askerlerinin sorunsuz bir şekilde eğlenebilmesi için Türk Polisinin aldığı aşırı önlemler solcu grupların çok büyük tepkisini çekiyordu. Solcu gruplar “6. Filo Defol” eylemleri yapıyordu ortam iyice gerilmişti.

Solcu öğrenci grubun lideri Deniz Gezmiş’ti. Sağ görüşlü grup ise “6. Filo Defol” mitinglerine karşı çıkıyordu. İki grup arasında sürekli kavgalar meydana geliyordu. Bir gün “Deniz Gezmiş” ve “Abdullah Gül’ün” içerisin de bulunduğu gruplar karşı karşıya geldi. İki grup tahmin edilebileceği gibi kavgaya tutuştu iki grubun görüşleri, fikirleri değil yumruklar konuştu bazen de silahlar. Kavganın ertesi günü Deniz Gezmiş ve arkadaşları içlerinde sonra ki yıllar da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olacak olan Abdullah Gül’ün de resminin içinde bulunduğu ilanı İstanbul Üniversitesi’ne astı ve altına da not ekledi “Faşistler Giremez”  Abdullah Gül o ilandan sonra okuluna 6 ay ara vermek zorunda kaldı. Aradan yıllar geçtiğin de ise sol görüşlü öğrenciler bir bir yok oldu kimi suikastlere kurban gitti, kimileri Deniz Gezmiş gibi asıldı bazıları ise eylemlerden dolayı onlarca yıl hapis yattı büyük bir kısmı ise köşesine çekildi. Milli Türk Talebe Birliği üyesi öğrencileri arasından ise Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı’na kadar yükseldi Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Fehmi Koru, Abdurrahman Dilipak, Kadir Topbaş ve daha niceleri. Hepsi önemli yerlere geldi.. İlerleyen yıllar da ülke bu isimlere emanet edildi.