Dünya kamuoyunun ilgisi Çin’in kendi üretimi olan ilk hayalet uçağına odaklanmışken, Pekin yönetimi mesaj taşıyan güvercinleri merkezine oturtan bir başka gizli projeyi gerçekleştirmekle meşgul. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, “güvercin ordusu” oluşturmak için 10 bin güvercini eğitmeye başladı. Çin’in amacı, olası bir savaş durumunda modern teknolojinin imkanları kullanılamaz duruma gelirse, bu gücü ordunun konvansiyonel iletişim altyapısında devreye sokmak.

Askeri uzman Çen Hong, “Bu güvercinler ülkemizin kara ve okyanus sınırlarında konuşlandırılmış birlikleri arasındaki iletişimi sağlayacak” dedi. Verilen bilgilere göre, eğitilen güvercinler Çin’in güney batı bölgesindeki, Himalayalar’ın eteklerindeki uzak ve dağlık alanlarda bulunan iletişim üslerine gönderilecek. Saatte 120 km hızla uçabilen güvercinler, yaklaşık 100 gram ağırlığında yük taşıyabilecek biçimde eğitilecek.

Posta Güvercini Nasıl Yön Bulur?

Posta güvercinlerinin kullanımıyla ilgili ilk kayıtlar M.Ö 1200’lü yıllarına kadar gider. Posta güvercinlerinin fiziki yapıları güvercinlere göre biraz daha iridir. Gözleri kırmızıdır. Haberci güvercinlerde kuşun soyu oldukça önemlidir. Bu nedenle Posta güvercin yetiştiricileri soyu belli olmayan kuşları kesinlikle almazlar. Kuşların ayaklarına daha yavru haldeyken takılan markalarda kuşun hangi soydan geldiği belirtilir. Bu bir çeşit kuşun nüfus kağıdı gibidir. Posta güvercinlerinin ömürleri 10 -15 yıl kadardır.  Kuşlar hiçbir zaman tok karına uçurulmazlar. Yuvasına geri döndüğünde yeminin ve suyunun kendisini o delikten girdiğinde beklediğinden emin olmalıdır. Çok eski zamanlardan beri farklı güvercin ırkları posta güvercini olarak kullanılmışlardır. Günümüzde posta güvercini denildiğinde son 200 yıldır geliştirilmiş olan ve artık daha çok yarış amaçlı yetiştirilen güvercin ırkı akla gelir. M.Ö 300 yıllarında Çin’de güvercinlerle tüm ülkeyi kapsayan bir haberleşme ağı kurulmuştur. Cengiz Han’ın seferleri sırasında haberleşme amaçlı posta güvercin kullandığı bilinir. İslam öncesi Türk devletleri ile Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılarda da güvercinler haberleşme amaçlı yetiştirilmişlerdir.  “Posta Güvercinlerinin Terbiyesi” adlı bir yazı da Osmanlı devlet arşivinde yer almaktadır. Selahaddin Eyyubi’nin haçlı orduları ile olan savaşları sırasında  haberleşme sistemini güvercinlerle ile sağladığı bilinmektedir.

Posta güvercinlerinin yönlerini nasıl buldukları hep merak edilen konu olmuştur.  Önceleri güvercinlerin yeryüzü şekillerini ezberledikleri düşünülmüştür. Daha sonraları ise güneşin ve yıldızların konumlarına bakarak yönlerini ayarlayabildikleri öne sürülmüştür. 1947’de ortaya atılan yeni bir görüşe göre de güvercinler yerin manyetik alanını yön bulma amacı ile kullanabilmektedir. Sonraki dönemde yeni bir varsayım daha ileri sürülmüştür. Buna göre güvercinler, koku duyguları sayesinde yönlerini bulabilmektedir. Her coğrafi bölgenin uçucu maddelerden oluşan kendine has bir kokusu vardır. Yapılan araştırmalar güvercinlerin yön bulmasına yarayan kokuların havada aeresol halinde değil, molekül halinde bulunduklarını göstermiştir. Journal of Experimental Biology‘de yayınlanan yeni bir araştırmanın sonuçları, posta güvercinlerinin koku alma duyusu ile hareket ettiğini göstermiştir. İtalyan bilim adamları güvercinlerin çok uzak mesafelerden yuvalarına giden yolu kolayca bulmalarıyla ilgili yaptıkları araştırmalarda, güvercinlerin sahip oldukları koku haritasının belirleyici olduğu sonucuna vardılar. Araştırmada, posta güvercinlerinin, yetiştirildikleri yuvanın kokusunu merkeze alan bir koku haritasına sahip oldukları belirtildi. Bu harita sayesinde  yönlerini bulup, yuvalarına dönebilen posta güvercinlerinin davranışları  yakından incelendi. Güvercinlerin yön bulma özelliğiyle ilgili daha önce yapılan araştırmalarda güvercinlerin dünyanın manyetik sahasını daha iyi hissettikleri ileri sürülmüştü. İtalyan bilim adamlarının elde ettiği bulgular ise güvercinlerin sağ burun deliklerini kullanarak, kokular yardımıyla yönlerini buldukları sonucunu ortaya çıkardı.