Bir İnsan Hikayesi: Hindistanlı Dağ Adamı Dashrath Manjhi

“Karım, Phalguni Devi, bana su getirmek için kayalıklardan  geçerken ağır bir biçimde yaralanmıştı. O sırada tepelerin ardında bir çiftlikte çiftçi olarak çalışıyordum. İşte o gün bu kayaların arasında bir yol açmaya karar verdim”.

‘Bir kişinin gücünü asla küçümseme’ sanki onun için söylenmişti

Dashrath Manjhi için söylenmiş. Manjhi tek başına 22 yıl boyunca gece gündüz neredeyse hiç durmadan çalışarak bir dağda yol açtı; amacı kimsenin kendi eşi gibi tıbbi hizmetten yoksun kalıp hayatını kaybetmemesiydi. Dashrath Manjhi, dağı delerek yaptığı bu yolla köyünden en yakın hastaneye kadar olan 55 kilometrelik mesafeyi tam 15 kilometreye indirdi. Bu ilginç olay ise şöyle başlıyor :

Dashrath Manjhi 1934 yılında Hindistan’ın doğusundaki Bihar eyaletine bağlı Gehlaur köyünde fakir bir işçi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Dashrath Manjhi’nin yaşadığı bu köy, Gehlour dağlarından dolayı ulaşımda oldukça sıkıntılı bir yerdi.

Henüz 23 yaşındayken dağların ardındaki Dhanbad kömür madeninde işçi olarak çalışan Dashrath Manjhi’nin karısı Falguni Devi bir gün kocasına yemek götürürken bu kayalıklarda düşerek ağır şekilde yaralandı. Tıbbi müdahale gerekiyordu ve bu tıbbi müdahale için en yakın doktor Gehlour dağının etrafından dolanarak ulaşabilecekleri 55 kilometre uzaklıktaki kasabada idi. Manjhi’ni karısını kucaklayarak hemen hastanenin yolunu tuttu.

Dashrath Manjhi’nin karısı Falguni Devi’nin ömrü yolun uzunluğuna yetmedi ve 1957 yılında tıbbi tedavinin zamanında yapılamamasından dolayı vefat etti.

Halbuki 55 kilometrelik yol değiştirilmesi mümkün olmayan bir kader değildi. Eğer köyün hemen çıkışındaki dağ delinebilseydi, 55 kilometrelik yolun 15 kilometreye kısalması mümkün olabilirdi.

Hindistan yetkilileri ise bu konuda hiçbir şey yapmadığı gibi, yapacak gibi de görünmüyordu.

Köydeki başka hiç kimsenin bu nedenle ölmemesini istemeyen Manjhi, adaletsizliğe daha fazla dayanamayıp dağı kendi başına delmek için kolları sıvadı.

Manjhi eşinin başına gelenlerin başkalarında başına gelmemesi için bir çekiç ve keski ile 1960 yılında Gehlour tepelerini oymaya başladı. İhtiyacı olan çekiç ve keskiyi ise sahip olduğu tek keçiyi satarak aldı. Amacı 55 km’lik mesafeyi en aza düşürecek bir yol yapmaktı.

Dağı delen adam yalnızca köylülerine yeni bir yol açmış olmadı; aynı zamanda tüm dünyaya azmin zaferini de göstermiş oldu.

Karısının anısına duyduğu saygıyla başladığı bu mücadele 1982 yılında sona erse de, Majhi 2007 yılında kadar yaşadı ve tüm dünyanın bildiği ve duyduğu tanınmış bir figür haline geldi.

Geçtiğimiz günlerde ünlü Hintli sinema sanatçısı Aamir Khan, Majhi’nin köyünü ziyaret ederek dikkatleri bir kez daha bu olağanüstü adamın hikayesine çekti.

Hayatında Majhi’yi örnek aldığını ve onun gibi olmak için çalıştığını belirten Khan, “O bize hiçbir şeyin imkansız olmadığını gösterdi. Onun hikayesi inanç ve cesaretin öyküsüdür. Onun öyküsünden sonsuz bir ilham alıyorum!” dedi.