Bilim Dünyasının Zamanında İkiye Bölündüğü Korkunç Deney: Frankenstein’ın Köpekleri

Bugün modern tıpla gelişen organ nakli yani transplantasyon sayesinde pek çok insanın hayatı kurtuluyor. Ancak bu işlemin gelişimi oldukça zorluydu.

Transplantasyon yani organ nakli işlemiyle bugün pek çok hasta yeniden hayata tutunuyor. Günümüzde milyonlarca kişinin hayatını kurtaran bu işlemin öncülerinden biri Rus bilim insanı Vladimir Demikhov’du. Ancak Vladimir Demikhov bu işlem için hayvanları kullandı. En ünlü çalışması ise “çift başlı köpek”ti. 1916 – 1998 yılları arasında yaşamış olan, bilim alanında bazılarına göre “korkunç” bazılarına göre ise “öncü” çalışmalar yapan Vladimir Demikhov’a ve çalışmalarına yakından bakalım.

Tarihin en başarılı cerrahları arasında gösterilen Demikhov, organ naklinin öncüsü.Ancak Sovyet bilim adamı bu alandaki çalışmalarını genellikle hayvanlar özellikle de köpekler üzerinde yaptı.1916 – 1998 yılları arasında yaşayan Vladimir Demikhov, 1930’larda ve 1950’lerde çeşitli organ nakli çalışmaları yaptı.

Önceleri köpekler arasında hayati organları nakil ederek çalışmalarına başlayan Vladimir Demikhov, 1954 yılında çalışmalarını daha farklı bir boyuta taşımaya karar verdi.Vladimir Demikhov ve ekibi 1954 yılından itibaren tam 23 kez köpekler arasında kafa naklini gerçekleştirmeye çalıştı.Ekip, 1959 yılında 24. denemelerinde başarılı oldu. İşlem tam olarak 13 Ocak 1959’da Demikhov tarafından Doğu Almanya’da gerçekleştirildi.

Ekibin deneyim zenginliği sayesinde, operasyon sadece üç buçuk saat sürdü.Vladimir Demikhov ve ekibi bir köpek yavrusunun başını, ön ayaklarıyla birlikte yetişkin bir köpeğe naklederek çift başlı köpek elde etti.Nakledilen köpek yavru olduğu için yetişkin ev sahibi köpeğin kalbi iki başa da yeterli kanı pompalayabilmekteydi. Her iki baş da canlandırıldıktan sonra duyabiliyor, görebiliyor, koklayabiliyor ve yutabiliyordu.Ancak deney sonucunda iki köpek de bir aydan aha az yaşadı. O günün şartlarına göre bu bir ilkti ve inanılmaz bir buluştu.

Ancak bu kafa naklinin, Demikhov’un transplantoloji alanındaki diğer ilerlemelerinden farklı olarak, gerçek yaşam uygulamaları yoktu. Yine de köpekler için kesinlikle çok gerçek çıkarımlar vardı.Köpekler daha sonra tıp tarihine Frankenstein’ın Köpekleri olarak geçti. Vladimir Demikhov ise bu çalışmayla tıp tarihine adını yazdırdı ve ardından gelen kişilere ilham kaynağı oldu.Amerikalı cerrah Robert J. White da maymunlarda baş naklini gerçekleştirdi. Uzun çalışmaları sonucunda bir maymunun başı başka bir maymunun gövdesine nakledildi ve hayvan bu şekilde yaşayabildi.

Bugün ise İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero kafa naklinin çok yakın bir gelecekte gerçekleşebileceğine inanıyor.

 

Kaynak: https://allthatsinteresting.com/vladimir-demikhov-two-headed-dog