Bedeli Milyonlarca Dolar İle Ödenmiş Olan İş Dünyasında ki 11 Büyük Hata

Elindeki kazancı arttırmak adına daha büyük hamleler yapmaya çalışan veya dikkatli davranmayarak büyük hatalara yol açan şirketlerin bu akıl almaz hataları milyon dolarlar kaybetmesine sebep oldu. Özellikle dünya çapında eşi benzeri sıkça yaşanabilen bu hataların çok ciddi mali krizlere yol açmış 11 örneğini listemize ekledik.

 

1. James Howell’in sanal parasını çöpe atması – 6 Milyon Dolar

Sanal paranın ortaya çıktığı ilk zamanlarda iş adamı James Howell 7500 para biriktirdi. İlk çıktığı zamanlarda değeri çok düşük olan bu sanal paraların değeri, 2013 yılında gelindiğinde 6 milyon doları buldu. Fakat sanal parasının bu kadar değer kazandığının farkında olmayan Howell, üzerine içki döküldüğü için sanal parayı içinde barındıran diski çöpe attı. Gelinen noktada kazandığı değerin 6 milyon dolara eriştiğini öğrendiğinde iş işten geçmişti

2. Fransız demiryolu şirketinin dikkatli ölçüm yapmadan sipariş verdiği 2000 tren – 60 Milyon Dolar

Fransız demiryolu şirketi SNCF toplu taşıma sisteminin kapasitesini arttırmak adına bir başka demiryolu şirketi RFF’nin ölçümlerini kullanarak 2014’te 2.000 tane yeni tren siparişi verdi. Fakat RFF tarafından alınan ölçümler çok dar trenlere ait olduğundan ötürü alınan 2.000 tren SNCF’nin elinde kaldı. Elinde kalan 2.000 treni kullanmak adına şirket, demir yolu ağlarını genişletmek için ekstradan kasasından 60 milyon daha harcamak zorunda kaldı.

3. NASA’nın matematik hatası yaparak Mars keşif robotunu kaybetmesi – 125 Milyon Dolar

NASA birkaç yıldır, Mars İklim Uydusu projesi de dahil olmak üzere toplamda 125 milyon dolar harcadı. Maliyet, uzaydaki araştırma ve geliştirmelerden kaynaklanmaktaydı. Araştırma başlangıçta, Mars’ta iklim çalışması yapmak ve görev kontrolüne atmosfer veya yüzey değişiklikleri bildirmek için tasarlanmıştı. Hesaplama hatası nedeniyle keşif robotu ile irtibat kayboldu. Proje üzerinde çalışan farklı grupların çoğu, standart metrik ölçümler kullanırken; burada çalışanlar inç ve metre kullandı. Bu durum, koordinatların hatasına yol açtı ve Mars İklim Uydusu atmosferde aşırı alçak seyrederek yok oldu

4. Japon hisse senedi piyasasında yazım hatası – 225 Milyon Dolar

2003 yılında Japon firması Mizuho Securities, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası üzerinden J-Com Co şirketinin bir hissesini satmak istedi. Mizuho Securities paylaşım için 610.000 ¥, yaklaşık 5.000 dolar koydu. Ama satışı yürütmekten sorumlu kişi, bir yazım hatası yaptı ve bunun yerine sadece 1 Yenden 610.000 hisse sıraladı. Hatalı sıralanan hisselerin sayısısı, J-Com Co’nin mevcut toplam hisselerinin gerçek sayısını, 40 kat geçiyordu. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası hala Mizuho Securities’a karşı protestolarını sürdürüyor. Sonunda şirket bu hatayla yaklaşık 225 milyon dolar kaybetti.

5. Otomotiv devi Ford’un plansız yatırımı – 700 Milyon Dolar

Ford, otomotiv tarihinde en eski firmalar arasında yer alıyor, ancak hata yapıyor. 1957’de Ford, Edsel modelinin geliştirilmesinde 160 milyon £ yatırım yaptı; bu miktar 2015’te 640 milyon £ seviyesini geçti. Bununla birlikte, üretim sadece Edsel’in satışları gerçekleşmediği için iki yıl sonra durduruldu -ve anıtsal bir projeye son verildi.

6. Howie Hubler’ın yanlış stratejisi – 9 Milyar Dolar

Morgan Stanley Bankası’nda çalışan Howie Hubler, yüksek risk değeri taşıyan ipotekli gayrimenkullerle büyük paralar kazanıyordu. Ev fiyatlarının ABD’de 2006 yılından sonra da artacağını düşünerek büyük yatırımlar yapmaya başladı. Fakat ekonomideki durgunluk sebebiyle 2007 yılında konut fiyatları önemli oranda düştü. Morgan Stanley finansal ürünlerin değeri nedeniyle sadece üç ayda 7.8 milyar dolar kaybetti. Hubler’ın yanlış stratejisi ona toplamda 9 milyar dolar kaybettirdi.

7. Piper Alpha petrol kulesi patlaması – 14 Milyar Dolar

1988 yılında petrol kulesinin bakım çalışması yapılacakken iletişimsizlikten ötürü operatör petrol ve gaz çıkarmaya devam kararı aldı. Bu iletişimsizlik çok pahalıya mal oldu. Patlama sonucunda şirket, tazminat ve sigortalar dahil 14 milyar dolar kasasından çıkardı. Patlamada sadece parasal kayıp yoktu. Patlama aynı zamanda, petrol platformunda bulunan 167 işçinin ölümü ile sonuçlandı.

8. Star Wars’un ticaret haklarını almayı reddeden Fox’un büyük hatası – 20 Milyar Dolar

Star Wars’un yapımcısı George Lucas filmin çekimi için gerekli bütçeler için çeşitli yerlerle bir dizi görüşmeler yaptı. Bunlardan özellikle Fox’la yaptığı görüşmeler halen bile ünlü şirketin büyük bir hata yaptığının göstergesi. Fox, filmin başarısız olacağını düşünmesinden ötürü yalnızca 350.000 dolar bütçe ayırdı filme. Paraya ihtiyacı olan Lucas, Star Wars markasının lisans haklarını kendi elinde tutma koşuluyla anlaşmayı kabul etti. Fox, bu maddi desteği esirgeyerek sinema tarihine damgasını vuran ve elde ettiği ürün satışlarıyla da çok sevilen Star Wars’tan 20 milyar dolar kaybetti.

9. Apple’daki hissesini satan Ronald Wayne’ın büyük hatası – 35 Milyar Dolar

Apple’ın hissedarlarından Ronald Wayne yalnızca şirketin ortaklarından değildi. Teknoloji devi şirketin özgün logo tasarımı da Wayne’e aitti. Wayne, ortaklarının acemiliğinden korkarak şirketin başarısız olacağını düşünerek elinde olan %10 hisseyi sattı. 1.500 dolara satmış olduğu hisselerin bugünkü değeri 35 milyar dolara erişti.

10. Medya şirketi AOL’un Time Warner’ı satması – 40 Milyar Dolar

10

Dünyanın en güçlü medya şirketlerinden Time Warner 100 milyon doların üzerinde bir değere sahip. AOL, Time Warner’ın hisse senetlerini 2000 yılında 164 dolara sattı. Internet tabanlı ISS pazarının büyük bir payına hakim olan AOL, bu hatanın sonucunda büyük bir iflas yaşadı. 2009 itibariyle iki şirket ayrıldı. Hatadan önce AOL 1.8 milyar dolar değerliyken Time Warner 40 milyar dolar değerindeydi.

11. Rus Çarı II.Alexander’ın Alaska’yı ABD’ye satması – 50 Milyar Dolar

19. yüzyılın sonlarında, Rus İmparatoru II. Çar Alexander , Alaska’nın sert ve soğuk ikliminden dolayı ilgilenemedi. ABD tarafından Alaska’nın zorla ele geçirilmesinden korkan Çar, geniş toprakları Mart 1867’de sadece 7 milyon dolar karşılığında ABD’ye satmaya karar verdi. Doğal gaz ve çeşitli kaynaklara sahip Alaska’yı satmış olmasıyla Rusya, milyar dolarların üzerinde para kaybetti.

Kaynak: https://www.msn.com/en-gb/money/news/16-of-the-most-expensive-mistakes-in-history/ss-BBjZkVx#image=17