Bir atın bacağı kırıldığı zaman daha fazla acı çekmemesi için vurulduğunu hepimiz biliriz. Peki, bu her durumda geçerli midir ve neden bacağı kırılan atın vurulması gerekir?

Atın anatomik yapısı gibi ruhsal durumu da diğer hayvanlardan farklıdır. Bu yüzden vücutlarında oluşan kırık ya da çıkıkların tedavisi de farklılık göstermektedir. Atları uzun anestezi uygulamaları ile tedavi edemezsiniz çünkü yerde uzun süre yatamazlar. Atların dört ayak üzerinde durduğunda daha rahat olması, daha az enerji harcaması, sadece doğum veya hastalık gibi durumlarda yatmaları ve organlarının yatar vaziyetteyken nefes almasında zorluk yaratmasından dolayı bir atı uzun süre uyuşturup tedavi edemezsiniz.

Aynı zamanda at, hiçbir zaman dört bacağına eşit ağırlık vermemektedir çünkü ayakta durmak için ön ayaklarını, koşmak için ise arka ayaklarını kullanır ve ön bacaklarına her zaman daha çok yük biner. Ön ayakları üzerinde doğrularak ayağa kalkan atlar, ön ayağı kırık olduğu zaman ayağa kalkamaz ve bu onun için büyük bir acı doğurur. Ağırlığı daha çok ön ayaklarına verdikleri için kırıklar da çoğunlukla ön ayaklarında meydana gelir.

Kırılan Kemiğin Tedavisi

Bilindiği üzere kemikli canlılarda kırılmış bir kemik tedavi edilebilir. Bunun yapılabilmesi için önce kırık parçalar bir araya getirilir ve sabitleştirilir. Böylece kan akımı ile dokulardaki beslenme sağlanır. Oluşabilecek enfeksiyonlara karşı vücudun savunma mekanizması kan yolu ile harekete geçirilmiş olur. Genellikle kırık bir kemik 12-16 hafta içerisinde kaynar. Tabi, bu süre içerisinde hastanın sabırlı olması ve kırık kemiği hareket ettirmemesi gerekir.

Yine de mikrop kapmadan iyileşme ve kırılan kemiğin kaynaması o bölgedeki kan dolaşımı ile ilgilidir. İşte bu durumda da atların farklılığı söz konusudur. Atın dizinden aşağısında kemikler ve onları birbirine bağlayan bağlar deriden oluşmaktadır. Burada fazla bir kas yapısı olmadığı için kan miktarı da fazla değildir. İşte bu yüzden atın bacağındaki kırıkların tedavisi çoğu zaman sonuç vermemektedir çünkü kan dolaşımı az olduğu için iltihaplanmaya uygundur. Bu sebepten müdahalenin 3-4 saati geçmemesi gerekir. Bu sağlansa bile alçı ve vidalara rağmen at kendine geldiğinde hemen ayağa kalkmak isteyecektir. Burada da atların ruhsal durumları devreye girer ve beklenen sabrı gösteremez. Bu da hem kırılmış bacaktaki alçı ve diğer parçalara zarar verebileceği gibi ağırlığını verdiği öteki bacağında da kırılmalara sebep olabilir.

Yine de atın kesinlikle ölümü olarak bakılan bacağının kırılması durumu günümüz teknolojisi ile kimi zaman tedavi edilebilmektedir. Bir bacakta birden fazla kırık olması veya iki bacağın birden kırılması durumlarında ise pek bir umut yoktur ve bu durumda atın ölümü beklerken acı çekmemesi için vurulması bu yüzdendir.