Azerbaycan KKTC’Yİ Neden Tanımıyor ?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs,Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan bağımsız devlet. Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bağımsızlığı Türkiye dışında hiç bir ülke tarafından tanınmıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1974 yılında “Kıbrıs Barış Harekatı” operasyonu ile kurulmuştur. Harekatın planları 1962 yılında başlamış ve Türkiye bu harekat için 10 yıl çalışmıştır. “Kıbrıs Barış Hareketi” uğruna da yaklaşık 10 yıl ambargo yemiştir. Ancak  Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan bu ambargodan Türkiye çok fazla etkinlememiştir çünkü Türkiye o zamanlar kendine kendine yetebilen tarım ülkelerinden biriydi. Şöyle demek daha doğru ambargonun etkileri sınırlı kalmıştır.  Kıbrıs adasında yaşayan 2 halk vardır Türkler ve Rumlar. Rumların Türk halkına karşı katliamlar yapması ve o yıllarda bu durumun giderek tırmanarak devam etmesi Türkiye’yi bu harekata zorunlu kılmıştır.

Kıbrıs Adası yaklaşık 21.000 Km2 büyüklüğünde nereden baksanız Konya Şehrimizin yüz ölçümü ile neredeyse eşit. Ama Kıbrıs adası Milattan önce ki tarihlerden beri paylaşılamayan ve uğruna savaşlar yapılan bir ada olmuştur. Uzun yılla Roma İmparatorluğunun topraklarında kalan Kıbrıs adası daha sonra Venedik Devletinin eline geçti. 12 Mayıs 1571 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik arasında yapılan savaş sonrasında Kıbrıs Adası Osmanlı’nın topraklarına dahil oldu. Daha sonraları yapılan anlaşmalar Kıbrıs adası Osmanlı’nın elinden çıktı ve İngilizlerin eline geçti daha sonra ise ada da Rumlar ve Türkler beraber yaşamaya devam etti. 1974 te ki Barış Harekatı Operasyonu ile adanın Kuzey Kısmı Türklerin yerleşim bölgesi oldu. Ama günümüzde Türkiye’nin belki kendini en yakın hissettiği ülkelerden biri olan Azerbaycan dahil hiç bir ülke Kıbrıs’ın Kuzeyinde ki Türk varlığını tanımıyor.

Azerbaycan Başkan yardımcısı geçtiğimiz yıllar da bu konu hakkında ki açıklaması şuydu: Türkiye’nin Kıbrıs’ı tanımamızı beklemeye hakkı var. biz bunu anlıyoruz. sanmayın ki Kıbrıs bize göre sizden az önemlidir. sizin devletinizi yönetenler şunu çok iyi bilir ki bugün bir tek Azerbaycan Kuzey Kıbrıs’ı tanırsa, Yunanistan’ın aralarında bulunduğu 15 devlet Dağlık-Karabağ tanıyacak.” Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi Azerbaycan’ın şu anda Kıbrıs’ı tanıması çok zor çünkü böyle bir karar alması halinde kendi topuğuna sıkar ki bunu Türkiye de istemez. Azerbaycan Kıbrıs’ı tanıması halinde özellikle Avrupalılar ” madem Karabağ işgal, kıbrıs neden cumhuriyet ?” benzeri tepki bir verip Dağlık Karabağ’ın Ermenistan’a ait olduğunu kabul edecekler. Bu durumun sonunda Azerbaycan’ın Dağlık – Karabağ bölgesin de hak iddia etmesi mümkün olmayacak.