4500 Yıllık Bilinen İlk Aşk Mektubu (Hem de Bu Topraklar da Yazılmış)

Sevgililer gününe özel düzenlenen indirim kampanyalarının yanı sıra teknolojinin akıl almaz gelişimi, duygularımızı farklı yollarla ifade etmemize de neden oldu. Yıllar önce kullanılan mektupların yerini artık e-postalar, gizli saklı görüşmelerin yerini ise görüntülü aramalar aldı. Bütün bu olanlara rağmen dünyanın en eski aşk mektubu, imkansızlıklara rağmen çivi yazısı ile taşlara kazındı.

Dünyanın bilinen ilk aşk mektubu, M. Ö. 2300-2500 yılları arasında, bu topraklarda yazıldı.

Philadelphia Üniversitesi Profesörü Hilprecht tarafından, 1800’lerin sonunda Mezopotamya’da yapılan bir kazıda bulunan tablet, bulunduktan hemen sonra Osmanlı Hükümeti’ne teslim edildi. Bu özel levha, kendisi gibi içeriğinde ne olduğu bilinmeyen 70 bin levha arasından; tam 58 yıl sonra, ünlü Sümerolog Muazzez Çığ ve Hatice Kızılay tarafından incelendi.

Yapılan incelemelerin ardından yazılı ve somut olarak ele geçirilen dünyanı en eski aşk mektubu olduğu kanısına varılan bu tablette yazanlar ise Sümer kralı ile kraliçesi arasındaki aşkı anlattığı tahmin ediliyor. 4500 yıl öncesine ait olan ve İstanbul Arkeoloji Müzesi‘nde sergilenen tablette yazılanlar ise şu şekilde:

Güveyi, kalbimin sevgilisi,

senin güzelliğin fazladır, bal gibi tatlı

beni büyüledin,

senin önünde titreyerek durayım,

güveyi, seni okşayayım,

benim kıymetli okşayışım baldan hoştur,

bağışla bana okşayışlarını,

benim beyim tanrım,

benim beyim baygınlığım,

Anlil’in kalbini memnun eden Su-sin’im,

bağışla bana okşayışlarını