Sosyal Medyanın Gündemine Oturan Wayfair İddialarına Dair Tüm Detaylar

E-ticaret temelli faaliyet yürüten ve ABD kökenli olan mobilya şirketi Wayfair ile ilgili ortaya atılan bir iddia kan dondurdu. İddianın ortaya atılmasından itibaren doğru ile yanlışın zaman zaman fazlasıyla birbirine karıştığı yer olan sosyal medyada soğuk savaş rüzgarları esti. İddiayı destekleyen ve buna kanıt bulduğunu iddia eden de vardı, bu iddiaları ortaya atanları yalancılıkla suçlayan ve sorgusuz inananların araştırma becerisinden yoksun olduğunu ileri süren de…

İddia: “Wayfair çocuk kaçırıyor”

Twitter ve benzeri sosyal medya kullanıcılarının yazdıklarıyla ülkemizde de yayılmaya başlayan iddia, Hostel, The Blacklist gibi yapımların senaryolarını aratmadı. Söz konusu iddiaya göre Wayfair adlı şirket, çocuklar başta olmak üzere birçok kişiyi kaçırıyor ve sattığı ürünlere kaçırdığı insanlara dair bilgiler koyuyor ve böylece bir şifreleme yöntemine başvuruyordu. Aynı kullanıcının aktardığına göre bu iddia Reddit isimli forum sitesinde başka bir kullanıcının aktardıklarıyla gün yüzüne çıkmıştı.

Kan donduran bu İddia Twitter’ın da işbirlikçilikle suçlanmasına neden oldu

İddiaya göre olayın gün yüzüne çıkmasıyla beraber çok kısa süre içinde pek çok tweet atılmasına karşın Twitter’ın algoritması gereği konu “trend” listesine dahil edilmedi. Wayfair şirketiyle ilgili bilgilere erişmek isteyen kullanıcılar ise “az sonra okuyacaklarınız doğru değildir!” ibaresiyle karşılaşıyordu. Ve ana akım medya ise üstüne düşeni yapıp konuyla ilgili haber yapmaktan kaçıyordu. Evet, iddianın detaylarından birini de bu suçlama oluşturuyor.

Wayfair kaçırılan çocukların isimlerinin yazılı olduğu mobilya ürünlerini binlerce dolara satıyor

Binlerce Twitter kullanıcısı iddianın gerçek olduğuna emin. Bu noktada, “şirketin fiyatı düşürülen ürünleri listelediği sırada ürün detaylarının yer aldığı bölümlere girilip kaçırılan çocukların isim ve soy isimleri yazıldığında anı ürünlerin fiyatının on binlerce dolara fırladığı” suçlaması da dikkat çekici. İddialar bununla da sınırlı değil; şirketin web sitesinde yer alan ürünlerin fotoğraflarının arka planında “organ ticareti” ve benzeri konularda kitapların yer aldığı ifade ediliyor.

Wayfair yöneticileri ise iddiaları yalanladı

ABD’nin ünlü haftalık dergilerinden Newsweek’in aktardığı habere göre dergiye konuşan Wayfair yetkilileri, Tabii ki, bu iddialar gerçek değil. Söz konusu ürünler, doğru fiyatlandırılan endüstriyel sınıf dolaplardır. Tedarikçi tarafından sağlanan fotoğrafların ve açıklamaların yüksek fiyat noktasını yeterince açıklamadığını kabul etti. Ürünleri yeniden adlandırmak ve fiyat noktasını netleştirmek için ürünü doğru bir şekilde tasvir eden daha ayrıntılı bir açıklama ve fotoğraflar sunmak için ürünleri geçici olarak siteden kaldırdık.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Kaçırıldığı iddia edilen isimlerden biri Facebook’ta canlı yayın açtı ve “kaçırılmadığını” belirtti

İddialar korkutucu olduğu gibi kafa karıştırıcı oluyor. Mayfair’in web sitesindeki ürünlerden birinde ismi yer aldığı ve kaçırıldığı öne sürülen Miyah Mumin isimli kadın ise kaçırılmadığını belirterek haberin asparagas olduğuna dair ortaya çıkan şüpheleri güçlendirdi.

“Delinin biri kuyuya taş attı…”

Sosyal medyadaki paylaşımlar konunun hızla yayılmasına ve birbirine karşı çıkanların yine birbirlerini suçlamalarına neden olurken bazı kullanıcılar iddianın ortaya atılmasını ve sorgusuz buna inanan kullanıcıların hata yaptıkları üzerinde durduğu görüldü.

kaynak:listelist.com