İkinci El Cep Telefonu ve Tabletler, Garanti Belgesiyle Satılabilecek

22 Ağustos Cumartesi günü Resmi Gazete’de ‘Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik’ başlığıyla yayınlanan yeni yönetmelik, ikinci el telefon veya tablet almak isteyenlerin kuşkularını kaldıracak. Sputnik’in haberine göre kullanılmış telefon veya tablet, yenileme merkezine iletilecek ve yenileme merkezi tarafından yenilenecek.

Yenilenen telefonların ambalajlarında ‘yenilenmiş ürün’ ibaresine yer verilecek ve bir parça değişikliğinin gerektiği durumlarda değiştirilen parçalar ithalatçı onaylıysa bu durum da ‘üretici onaylı parçalar kullanılarak yenilenmiş ürün’ ibaresiyle belirtilecek. Tabii ki yenileme işlemleri için telefonların en az bir yıl kullanılmış olması ve veri trafiğinin bulunması gereklilikleri aranacak.

İkinci el telefon veya tablet almak isteyen kişileri belki de en çok rahatlatan konuysa yenilenmiş cihazlara getirilmesi zorunlu olan garanti konusu oldu. Başka bir deyişle bir ürün yenilendiyse bu ürüne ‘yenilenmiş ürün garantisi’ getirmek zorunlu bir hal aldı. Yenilenmiş ürün garantisi taahhüdünün hazırlanması sorumluluğunun yenileme merkezine, tüketiciye verilmesi ve teslim edildiğinin ispat yükünün ise yetkili satıcıya verildiği aktarıldı. Yönetmelikte son olarak yenilenmiş ürünün Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satılması gerektiği şu şekilde bildirildi:

“Yenilenmiş ürünün Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satışa sunulması zorunludur. Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzunun hazırlanması sorumluluğu yenileme merkezine, tüketiciye verilmesi ve teslim edildiğinin ispat yükü ise yetkili satıcıya aittir. Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla verilebilir.”