Tüm Organları Yanlış Yerde Bulunan Kadının 50 Milyonda Bir Görülen Hikayesi

99 yaşında ölen Rose Marie Bentley’in tesadüf eseri fark edilen ve 50 milyonda bir görülen garip hastalığının hikayesi…

2018 yılında Portland’da bulunan Oregon Health and Science Üniversitesi’indeki bir grup öğrenci, labarotuarda kendilerine tahsis edilen kadavrayı inceliyorlardı. Yaşlı bir kadına ait olan cesedin kalbini incelemek için göğüs boşluğunu açan öğrenciler kadavrayı incelemeye başladıkları anda bir gariplik olduğunu fark eder.

Kalpte normalde sağ tarafta bulunması gereken büyük bir damarı bir türlü bulamıyorlardı. Şaşkınlıkla derhal profesörlerine ulaşıp durumu anlattılar.

Sağlıklı bir vücutta, omurganın sağ tarafta olması gereken damarlar  bu kadavrada sol tarafta bulunuyordu. Normalde görevi karaciğeri ve göğüs boşluğunun diğer parçalarını boşaltmak olan birçok damar bu vücutta ya eksikti ya da olağandışı noktalardan çıkıyordu.

Sağ akciğerinde olması gereken 3 lobun yerine sadece 2 lob bulunuyordu. Kalbinin sağ atriyumu normalin iki katıydı. Midesi sol yerine sağ taraftaydı. Karaciğeri solda, dalağı ise sağda. Aynı şekilde sindirim kanalının geri kalanı da ters duruyordu.

50 milyonda bir rastlanabilecek kadar nadir bu beden 99 yaşında ölen Rose Marie Bentley’e aitti. Yıl önce ölen kocası Jim ile birlikte öldükten sonra bedenlerini bilim için bağışlama kararı vermişlerdi.

Çoğu hayati organın bulunması gereken yerin tam tersi tarafta konumlandığı “levokardili situs inversus” çok nadir bir vaka. Neredeyse vücudun içinde bir ayna var gibi görünen bu bir dizi garip anormallik Bentley’yi tıp dünyası için adeta bir tür tek boynuzlu at haline getirmişti.

Bu durum 22.000 bebekten sadece 1’inde görülüyor ve genellikle doğuştan gelen ciddi kalp hastalığı ile ilişkilendiriliyor. Bu ciddi kalp kusurları nedeniyle dünyaya gelebilen bebekler arasından sadece % 5 ila % 13’lük şanslı bir kısım ancak 5 yaşını görebilecek kadar yaşayabiliyor. Ancak Bentley doğan ve kalp yetmezliğine sahip olmayan azınlıktandı.

Bentley’i inceleyen ekibin başı olan Profesör Walker’a göre levokardili situs inversusa sahip kişilerde bu mutasyon erken dönemlerde meydana geliyor. Muhtemelen gebeliğin 30 ila 45. günleri arasında. Nedeni ise henüz bilinemiyor.

Rose Marie Bentley, 1918 yılında Oregon kıyılarında yer alan küçük bir kasaba olan Waldport’ta dünyaya geldi. İkinci Dünya Savaşı sırasında gönüllü hemşirelik yapan Rose Marie hayatı boyunca mide ekşimeleri dışında bir sağlık sorunu yaşamadı. Hatta 5 çocuk sahibi de olan Rose Marie oldukça iyi bir yüzücüydü.

66 yaşında geçirdiği apandist ameliyatı sonrasında cerrahın ameliyat notunda apandistinin doğru yerinde olmadığını not düşmesine kadar konuyla ilgili en ufak fikri yoktu.

Kaynak:https://www.superhaber.tv/rose-marie-bentleyin-ilginc-hikayesi-galeri-189629