Nasıl Oluştukları Hala Çözülemeyen Kosta Rika’nın Taş Küreleri

20. asırda Kosta Rika’da tesadüf yapıtı bulunan bu taş küreler nasıl, ne vakit ve neden yapıldığı hala çözülebilmiş değil. Taşlarla ilgili hiçbir vesika bulunmadığı için haklarındaki gizem de bir hayli artıyor. Yapılması olanaksız olan bu muazzam şekildeki taş küreler nasıl ortaya çıktı?

İlk ne zaman keşfedildi?

1930 seneninde United Fruit Company isimli sebze ve meyve ekim satım şirketi, Kosta Rika’nın Diquis Deltası bölgesinde meyve ağaçları ekmek istedi. İşçiler önce bu alanı temizlemek için çalışmalara başladı ve çoğu toprağın altında olmak üzere irili ufaklı bir hayli taştan küre buldular.

İşçiler böylesine düzgün taşların içinde altın veya değerli bir şey olabileceğini düşünerek saklıca bir bölümünü dinamitle patlattı. Taşların bir bölümü bu şekilde yok oldu, bir bölümü da işçiler tarafından götürüldü. Son zamanlarda bu bölgede çapları 1-2 santimetre’den, 2,5 metreye kadar 300’den fazla taş küre bulunmaktadır.

O senelerden beri araştırılan bu taş küreler ile ilgili tahminler hariç net bir bilgiye hala varılamadı. Kürelerin tabii yollarla oluşamayacak kadar düzgün olması sebebiyle, insanların, o zamanlarda bazıları 20 tondan ağır olan bu taş küreleri nasıl yaptığı ve kestiği ile ilgili kesin bir neticeye varamıyor.

Taş küreler hakkındaki kuramlar

Kürelerin Kristof Kolomb’un Amerika bulgunundan önce yapıldığı net olarak bilinse de diğer bir sual kürelerin yapılma emeli neydi? Yeniden bu konu ile ilgili araştırmacıların ve teorisyenlerin bir hayli kuramı var.

Bunlardan bazıları; Dünya dışı hayatın bıraktığı izler olması, kayıp medeniyetlerden (Atlantis, Mu gibi) kalma olduğu, yerliler tarafından takvim olarak kullanılması, bir sembol olarak yapılması veya kürelerin Paskalya Adası‘ndaki Moai heykelleri veyahut İngiltere’deki Stonehenge ile bir irtibatı olması gibi…

Ancak küreler konusunda araştırmalar ile ilgili en yetkili uzmanlardan biri olan ve 1978 seneninden beri uzunca yıllar araştırma yapan Profesör John Hoopes tüm bu fantastik kuramları reddediyor.John Hoopes’a göre bu taş kürelerin yüzeyinde yer alan izler, kürelerin taştan yapılmış aletler ile şekillendirildiğini ileri sürüyor. Netlikle bir insan yapımı olduğunu belirten Hoopes dahi, bu kayaların o vakitlerde nasıl bu kadar düzgün şekilde oluşturuldukları ile ilgili bir faraziyede bulunamıyor.

Yalnızca Kosta Rika değil

Ayrı olarak diğer bir enteresanlık ise bu taş küreler yalnızca Kosta Rika’da bulunmuyor, sadece bu ülkede çok sayıda bulunması bu taşların Kosta Rika taşları olarak isim almasına kapı aralamış.Meksika, Paskalya Adaları, Bosna Hersek, İskoçya, Abd, Sırbistan ve Japonya’daki bir ada da bu yuvarlak kayalara rastlanılmıştır.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.