Dünyada ve Ülkemizde Uygulanan Gelmiş Geçmiş En İlginç Vergiler

Dünyada ve ülkemizde çeşitli dönemlerde uygulanmış veya hala var olan, gelmiş geçmiş en ilginç vergiler…

Arpalık: Osmanlı döneminde, sarayda üst düzey yöneticilerin hizmetine verilmek üzere at yetiştiren seyislerden alınan özel bir vergi türü.

Aynaroz Vergisi: 1569 yılında II. Selim döneminde Padişah’ın kızdığı Aynaroz halkından özel olarak topladığı bir vergi türü. Aynaroz bugün Yunanistan sınırları içinde kalan özel bir adave buraya kadınların girmesi yasak.

Baca Vergisi: 1800’lü yıllarda Polonya hükümeti tarafından uygulanan bir vergi türü. Polanya halkı bu vergiyi ödememek için bacalarını yıkmıştır. Ayrıca Osmanlı’da Padişah IV. Mehmet tarafından da uygulandı.

Bad-ı Hava Vergisi: Devletin çeşitli bahanelerle aldığı bu gibi vergilerin genel ismi “bád-ı hava” idi ve “hava rüzgarı” demekti ve telaffuzu zamanla değişerek bugün bildiğimiz “bedava”ya dönüştü.

Bekarlık Vergisi: Cumhuriyetin ilk yıllarında Yozgat milletvekili Süleyman Sırrı Bey, bekar erkeklerden vergi alınmasını istemiş ve TBMM’ye bu konuda önerge sunmuştur. Kurtuluş Savaşı’nda azalan nüfusun artmasını amaçlayan bu veri önergesi yasalaşmamış ve kadük kalmıştır.

Bennak Vergisi: Osmanlı döneminde bir süre uygulanan sonra kaldırılan evli erkeklerden alınan bir vergi türüdür.

Bıyık Vergisi: 1867 yılında Uruguay’da kısa bir süreliğine geçerli olan vergi, bıyığın santimetresine göre değişmekteydi. Bıyığın her santimi için 2 peso alınmıştır fakat halktan oldukça sert tepkiler gelince kısa süre sonra kaldırılmıştır.

Çinli Kafa Vergisi: Kanada, Çinli göçmenlerin ülkeye girişini azaltmak için 1885 yılında uygulamaya başladığı Çinli Kafa Vergisini, Çinlilerin ülkeye girişini yasaklayan yasanın kabul edildiği 1923 yılına kadar uygulamıştır.

Çizme Vergisi: 18. yüzyılda Prusya kralının emriyle çizmelerden giyenlerden alınan vergi özel bir vergi türüdür.

Dünya Vergisi: Gine hükümetinin herkesten aldığı bir kelle vergisidir. Ülkede yaşayan herkes dünya vergisi ödüyor. Dünya üzerinde yaşama nedeni olarak gösterilen bu vergi herkesi kapsıyor.

Gelinlik Vergisi: Osmanlı döneminde uygulanan Tanzimat döneminde kaldırılan evlenen kızlardan alınan bir çeşit vergidir.

Gerdek Vergisi: Osmanlı döneminde alınan ilginç vergilerden biri de gerdek vergisiydi. Bu vergiyi, nikahı kıyan kadı efendi tahsil ediyordu. Vergi ise; zenginden bir altın, fakirden 12 akçe, orta halli olanlardan da bu ikisinin arasında belirlenen tutarda alınırdı.

Gölge Vergisi: Venedik’te 18.YY’da belediye yol kenarındaki işyerlerinde gölgelik ve teneke kullananlardan gölge vergisi alınıyordu.

Güneş Vergisi: Balear Adasında güneşin doğuşunu ve batışını izleyenlerden hükümet vergi topluyor ve günlük 1 Euro alınıyor.

Hadımağa Vergisi: Osmanlı sarayında çalışan hadımağaların ücretlerini ödemek amacıyla halktan toplanan bir çeşit vergi türüdür.

İdrar Vergisi: MS 1. Yüzyılda Roma İmparatoru Vaspasian, idrar vergisi koydu. O dönemde, idrar deri tabaklama ve giysi temizlemede amonyak kaynağı olarak toplanmış ve kullanılmıştır. Vergi ise, idrar elde eden toptancılardan alınmaktaydı.

İkinci Koca Vergisi: İspanya’da 14. yüzyılda ikinci kez nikah masasına oturan kadınlardan alınan bir vergi türüdür.

Korkaklık Vergisi: İngiltere’de 16.YY’da asker kaçaklarından alınan özel bir vergi türüdür.

Kibrit Vergisi: Cumhuriyet’in ilk yılarında ve Osmanlı’nın son döneminde ülkemizde üretilen ve satılan kibritlerden alınan özel bir vergi türüydü.

Misafir Takım Vergisi: Amerika’da eyaletler kendi borçlarını yerel halkın vergileriyle kapatamamıştır. Bunun içinde gelirleri yüksek olan sporcuların ödeyeceği bir vergi çıkarmıştır. Müsabakaya eyalet dışından gelen her sporcudan, oynadığı maçtan elde ettiği gelirin bir kısmını vergi olarak almıştır.

Mum Vergisi: İngiltere 1789 yılında muma vergi getirildi ve evde mum üretimini yasakladı. Devlet by yasakla mum imalatını lisansa bağlamıştı.

Özgürlük Vergisi: Antik Roma’da köleler belli bir süre sonunda özgürlükleri kendilerini serbest bırakan sahiplerine için vergi ödemekteydi.

Pencere Vergisi: 18. ve 19. yüzyıllarda Fransa ve Büyük Britanya’da evin sahip olduğu pencere sayısına göre alınan bir tür emlak vergisidir. Vergi ilk kez İngiliz Kralı III. William tarafından altı pencereden daha fazla pencereye sahip olan evler için 1696 yılında getirilmiştir.

Peruk Vergisi: Venedik’te 15. yüzyılda bu vergiyi doğuran olay, kafası kel olan insanların peruk takmasından dolayı ortaya çıkmıştır. Bir süre uygulanan bu vergi daha sonra kaldırılmıştır.

Sabun Vergisi: Ortaçağ boyunca, birçok Avrupa devleti sabuna bir vergi koymuşlardı ve bu vergi çok uzun bir süre yürürlükte kalmıştı. Sabun vergisi İngiltere’de 1835 yılına kadar uygulanmıştır.

Sakal Vergisi: Rus Çarı Büyük Petro, 1705 yılında sakalı vergiye bağlayarak Rus erkeklerini tıraş olmaya yönlendirdi. Petro, böylelikle Rusların daha Batılı göründüğünü düşünüyordu.

Savaştan Geri Çekilme Vergisi: Kral I.Henry tarafından konulan bu verginin tek amacı ülkenin gelir kaynağını arttırmaktır. Bu vergi için, savaş sırasında geri çekilmeyi veya Kral için savaşmamayı göze alanlardan alınan bir vergi türüdür diyebilirz. %300 zam yapılarak alındığı zamanların olduğu hatta ve hatta savaş olmadığı zamanlarda bile askerlerin savaşmadıkları gerekçesiyle alınan bir vergi olduğu ifade edilir.

Şamandıra Vergisi: Osmanlı döneminde deniz kıyısında bulunan şamandıralardan alınan bir vergi türüdür.

Şapka Vergisi: İngiltere2de hükümet 1784 yılında şapkalara vergi getirdi. Vergiden kurtulmak isteyen şapka imalatçıları ürettikleri ürünlere “şapka” demekten vazgeçti. Hükümet de karşılık olarak başa giyilen her şeye vergi getirdi. Vergi 1811’e kadar yürürlükte kalmıştır.

Şömine Vergisi: 1660 yılında, İngiltere hükümeti şöminelere bir vergi koydu. İnsanlar vergi ödememek için tuğlalar ile şöminelerini kapatmaya başladılar.

Tekerlik İzi Vergisi: 14 ve 15.YY’da Avrupa’nın bazı ülkelerinde alınan bu verginin kağnı ve öküz arabalarından bile alındığı söylenilir.

Tuz Vergisi: Fransa’nın uyguladığı tuz vergisi halkta büyük öfkeye yol açmıştır. Fransa’da Gabella adı verilen tuz vergisi, Fransız halkını çok kızdırmış ve Fransız İhtilaline katkıda bulunan nedenlerden biri olmuştur.

Vaftiz Vergisi: Avrupa’da 15 YY’da kral ve prenslerin vaftiz edilen çocuklarından alınan vergi türüdür.

Yellenme Vergisi: Estonya hükümetinin inek sahiplerinden aldığı bir vergi türü. Ülkede çok sayıda inek çiftliği bulunuyor. Bu çiftlikleri vergiye bağlamak isteyen hükümet ineklere yellenme vergisi getirdi. Gerekçesi ise ineklerden çıkan gazın atmosfere metan gazı saldığını bununda ekolojik dengeyi bozduğunu belirten hükümet veteriner raporuyla ortalama bir sayı çıkartıp bunun üzerinden vergi alıyor. Benzer kararı Yeni Zellanda hükümeti de getirmişti. Çiftçiler sokaklara dökülünce bu vergiden vazgeçildi

Verginin Vergisinin Vergisi: Ülkemizde cep telefonu fiyatlanırken maliyet bedeli üzerine TRT bandrolü ekleniyor. Bu vergili fiyata bir de özel tüketim vergisi eklenir. En son vergili fiyatın vergilenmiş fiyatına katma değer vergisi eklenir. Yani cep telefonundaki kdv aslında verginin vergisinin vergisini kapsar.

kaynak:https://www.tarihiolaylar.com/galeriler/tarihteki-en-ilginc-vergiler-387